Στο φως επιχειρεί να φέρει εκατοντάδες κατεστραμμένα ιστορικά κτίρια του Ρεθύμνου με το νέο του βιβλίο ο συγγραφέας και σχολικός σύμβουλος Χάρης Στρατιδάκης. Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μια πολυεπίπεδη και άκρως επισταμένη έρευνα ο συγγραφέας κοινωνεί την προσπάθειά του να αναδείξει όσα μνημεία δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τις αναπόφευκτες φυσικές καταστροφές μα κι από τη συχνά δόλια, για διαφόρους λόγους, ανθρώπινη παρέμβαση.
Με τίτλο «370 Μνημειακά κενά στην ιστορική τοπογραφία του Ρεθύμνου» το βιβλίο του, που χαίρει της αμέριστης συμπαράστασης του Συλλόγου της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου αποτελεί, πριν καν κυκλοφορήσει καλά καλά, έναν φωτεινό φάρο στα ελληνικά γράμματα αλλά και μία εξαίρετη ιστορική καταγραφή του παρελθόντος.
Αποδεσμευμένος από πρόσκαιρους συναισθηματισμούς, αποκομμένος από τα μικροσυμφέροντα και τα πάθη της εκάστοτε εποχής ο Χάρης Στρατιδάκης προσεγγίζει, το δυνατόν αντικειμενικά, όλη τη διαχρονική πορεία των ιστορικών κτιρίων, που οι περιστάσεις θέλησαν να αφανίσουν από τη θέα των σημερινών κατοίκων του Ρεθύμνου.
Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στον κατάμεστο από κόσμο υπαίθριο χώρο της πλατείας του μητροπολιτικού ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, παρουσία των τοπικών αρχών, του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιου και πλήθους πολιτών.
Να σημειωθεί πως η έκδοση, την οποία επιμελήθηκε αφιλοκερδώς ο Κωνσταντίνος Ανδρώνης, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Κρήτης, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα του έργου παραχωρήθηκαν από το συγγραφέα στο Σύλλογο Κατοίκων της Παλιάς Πόλης.
Το βιβλίο παρουσίασε ο Άρης Χατζιδάκης, πολιτικός μηχανικός, με ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στην αναστήλωση και ανακατασκευή μνημείων όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
«Από τα αρχαιότατα χρόνια υπήρξαν φυσικές καταστροφές, κυρίως από σεισμούς, αλλά και αρκετές πολεμικές καταστροφές που διαμόρφωσαν την εικόνα του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα. Βέβαια καθοριστικό ρόλο έπαιξαν πάντοτε οι σκοπιμότητες» ανέφερε ο κ. Χατζιδάκης που επεσήμανε τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα.
Σύμφωνα με τον ίδιο στο βιβλίο αυτό αποδεικνύονται η συστηματικότητα και η ευρύτερη γνώση του συγγραφέα για τον τόπο: «Η προσπάθεια του Χάρη αποτελεί μία μεγάλη προσφορά, με όλες αυτές τις αναφορές που δίνονται αλφαβητικά και χρονολογικά, με αυτούς τους ταξινομημένους πίνακες. Νομίζω πως το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει από εδώ και πέρα ένα εγχειρίδιο για την παλιά πατριδογνωσία» κατέληξε ο κ. Άρης Χατζιδάκης.
Στα αίτια ωστόσο της καταστροφής των μνημείων αυτών μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε και ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος, μίση και πάθη της κάθε εποχής ανάμεσα σε αρχαιολάτρες, βυζαντινούς, σε δυτικούς κατακτητές αλλά και στους Οθωμανούς, η παρουσία των οποίων αποδείχθηκε καθοριστική και στην αρχιτεκτονική δομή της πόλης του Ρεθύμνου.
Αναφερόμενος στο θέμα ο ίδιος ο συγγραφέας υπογραμμίζει: «Μπορούμε σήμερα να κάνουμε μία αποτίμηση από την οποία να συμπεράνουμε ότι έγιναν καταστροφές από τις διάφορες κατά καιρούς επαναστάσεις. Έγιναν ζημιές όχι όμως μεγάλες».
Ο Χάρης Στρατιδάκης στέκεται περισσότερο στην πρόσφατη ιστορία του τόπου και συγκεκριμένα στην Γερμανική κατοχή: «Κανένα από τα κτίρια τα οποία επλήγησαν στους βομβαρδισμούς της Κρήτης δεν ήταν στρατιωτικής σημασίας. Πιστεύω ότι ήταν η απόλυτη τρομοκρατία, δεν είχαν στρατιωτικό σκοπό, γιατί οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της εποχής ήταν ελάχιστες. Και ήταν εις γνώση των Γερμανών, σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες που έχουμε πλέον όλοι στη διάθεσή μας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου κ. Θωμάς Κρεβετζάκης τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να εκπονηθεί και να υποστηριχτεί σθεναρά μία ολοκληρωμένη πρόταση διατήρησης και προβολής της ιστορικής της πόλης. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του γιατί όπως είπε «Χρόνο με το χρόνο παρατηρείται μία διαρκής αλλοίωση των χαρακτηριστικών της πόλης, συνέπεια της αμάθειας, της εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων αλλά και της αυξανόμενης ανεξέλεγκτης εμπορευματοποίησης των χώρων, που συχνά έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τις κανονιστικές αποφάσεις που λαμβάνονται κατά καιρούς».
Ο περιφερειάρχης της Κρήτης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου, λόγω προγραμματισμένης απουσίας του εκτός Ρεθύμνου, μετέφερε μέσω μηνύματος τη στήριξη της Περιφέρειας σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στο να κρατήσει ζωντανή την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Δεν παρέλειψε επίσης να αποδώσει τα θερμά του συγχαρητήρια στους συντελεστές του πονήματος αυτού για την εξαιρετική προσπάθειά τους προς την κατεύθυνση αυτή.
Την αισιοδοξία του πάντως ότι δε θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος εκφράζει ο συγγραφέας Χάρης Στρατιδάκης στον επίλογο του βιβλίου του (σελ. 261): «Είναι χαρμόσυνο το γεγονός ότι οι Ρεθεμνιώτες, από τις πολύ μικρές ηλικίες μέχρι εκείνες των σαραντάρηδων, είναι ευαίσθητοι στην υπόθεση της διατήρησης της μνημειακής κληρονομιάς του τόπου. Από εδώ και πέρα οι έχοντες συμφέροντα από τις καταστροφές των μνημείων θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους, με τον κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι σε ανθρώπους που δεν έμαθαν να συμβιβάζονται με γελοίες δικαιολογίες, όπως αυτές που προβάλλονταν στο παρελθόν».