Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σε κάποιο από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας τους και ιδιαίτερα για κάποιο σοβαρό, εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα στη φυσική λειτουργικότητα τους. Οι λόγοι της εξασθένησης και εν γένει μετάπτωσης τους είναι, η κατάκλιση, η πιθανή απώλεια αίματος, η σοβαρότητα της επέμβασης, η προηγούμενη κατάσταση του ασθενούς, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, πιθανόν και άλλοι. Αποτέλεσμα αυτών είναι η επιτάχυνση της απώλειας της μυικής μάζας των, της δύναμης και της οργανικής λειτουργίας των, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.
Στο στάδιο της ανάρρωσης, οι ανάγκες του οργανισμού λόγω του αυξημένου μεταβολισμού, είναι μεγάλες σε θερμίδες(ενέργεια) και θρεπτικά συστατικά και επομένως σε διατροφικές, προκειμένου να θωρακισθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα δε με μελέτες ερευνητών για τους ηλικιωμένους ασθενείς, επειδή δεν ανταποκρίνονται γρήγορα στη διαιτητική πρόσληψη πρωτεΐνης, η ανάγκη πρόσληψης πρωτεΐνης αυξάνεται κάθε μέρα, στα 1,2-1,5 γρ. κιλό σωματικού βάρους.
Στην περίπτωση αυτή, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αποθεραπείας ορισμένων ασθενών, εκτός με κατάλληλη τροφή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης, συμπληρώματα διατροφής όπως είναι γνωστό από ιατρικά δεδομένα.
Τα συμπληρώματα διατροφής σύμφωνα με τον FDA, περιέχουν συστατικά που συμπληρώνουν την διατροφή και δεν είναι φάρμακα. Τα συστατικά αυτά είναι βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και άλλες ουσίες όπως ένζυμα.
Παρατίθενται κατηγορίες ασθενών που χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής
• Δυσαπορρόφηση (δυσκολία να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά).
• Χρόνια νοσήματα.
• Άτομα που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες φαρμάκων.
• Ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω.
• Άτομα με έντονο stress του οργανισμού, μετά από μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, εγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ.
Ποια είναι η σωστή διατροφή στο στάδιο της αποθεραπείας ενός ασθενούς
Η διατροφή στο στάδιο της αποθεραπείας,εξαρτάται από την σοβαρότητα της ασθένειας, την ηλικία του ασθενούς και την εν γένει πρότερη κατάστασή του.
Επειδή όλες οι επιπλοκές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τη φλεγμονή σε διάφορα σημεία του σώματος, οι διατροφικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση της φλεγμονής.
Προσοχή η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν είναι διατροφή για απώλεια βάρους, αλλά διατροφή αυξημένου μεταβολισμού, πλούσια σε θερμίδες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, καλά λιπαρά, εν γένει θρεπτική και υγιεινή.
Επιτρέπεται να καταναλώνονται
– Άπαχο κρέας μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο.
– Φυσικοί χυμοί πορτοκαλιού, ανανά, σταφυλιών κ.λπ., με μέτρο.
– Ρύζι αναποφλοίωτο.
– Ζυμαρικά με μέτρο.
– Φρούτα με μέτρο.
– Τυροκομικά, βούτυρο, μαργαρίνη.
– Ψάρι μόνο βραστό.
– Διατροφή χαμηλή σε γλουτένη.
Απαγορεύεται να καταναλώνονται
– Η ζάχαρη, τηγανητά και το αλάτι
Πηγές – Βιβλιογραφία
– Διαδίκτυο