Τις πτυχές της θεατρικής δραστηριότητας του Ρεθύμνου από το 1900 μέχρι το 2000 γνωρίζουμε μέσα από το δίτομο συγγραφικό έργο της Άννας Τζανιδάκη «Το Θέατρο στο Ρέθυμνο τον 20ο αιώνα», που παρουσιάστηκε στον χώρο της Περιηγητής Λέσχης το βράδυ της Δευτέρας.
Δέκα χρόνια «εξονυχιστικής» έρευνας χρειάστηκαν για την κ. Τζανιδάκη «Γυρνώντας τις κιτρινισμένες σελίδες των εφημερίδων χρόνο με τον χρόνο, μέρα με τη μέρα», όπως δήλωσε η ίδια, για να αναζητήσει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορούσε στο θέατρο. Όμως ο κόπος άξιζε, καθώς ο καρπός αυτής της έρευνας ήταν να αποτυπώσει τη θεατρική δραστηριότητα του Ρεθύμνου στο χαρτί και για πρώτη φορά η πόλη να έχει συγκεντρωμένη όλη την ιστορία του θεάτρου κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Σημαντικές και κύριες πηγές έρευνας για τη συγγραφή του βιβλίου, όπως επεσήμανε η συγγραφέας, ήταν ο τύπος της εποχής που έδινε την εικόνα του ενδιαφέροντος και της ενασχόλησης με το θέατρο στο Ρέθυμνο. Όπως δήλωσε η ίδια:
«Οι πηγές μου ήταν οι εφημερίδες. Υπήρχαν μεμονωμένα άρθρα που είχαν γραφτεί για κάποιους θιάσους από κάποιους δημοσιογράφους και τοπικούς ερευνητές. Αλλά η συγκέντρωση του υλικού έγινε από εφημερίδες, όπως την «Κρητική Επιθεώρηση» από το 1913, αργότερα από τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», επίσης τότε υπήρχε η εφημερίδα «Αναγέννηση», όπως και «το Βήμα» είχε ένα μεγάλο αρχείο και κάποιες άλλες εφημερίδες που έβγαιναν πιο αποσπασματικά, για 2-3 χρόνια και μετά σταματούσαν. Ό,τι αρχείο υπήρχε στη δημόσια βιβλιοθήκη έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά, δουλειά που πήρε δέκα χρόνια για να γίνει».
Μεταξύ άλλων η κ. Τζανιδάκη ξεχώρισε κάποια σημαντικά και αξιοσημείωτα γεγονότα της θεατρικής δραστηριότητας στο Ρέθυμνο που αναφέρει μέσα στο βιβλίο:
«Πολλά ήταν τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν στο Ρέθυμνο όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως από τα σημαντικότερα να είναι η δράση του Σάββα Γενεράλη, ενός επαγγελματία ηθοποιού Ρεθεμνιώτη, που σπούδασε στην Αθήνα και επέστρεψε την περίοδο του 1936 – 40. Τότε ήταν πρωτοποριακό σχεδόν αυτό που έκανε. Επίσης οι δράσεις των γυναικείων σωματείων στον μεσοπόλεμο, όπως και το αναγεννησιακό φεστιβάλ στη σύγχρονη εποχή και η παράσταση του ηφαιστείου το 1966 από το εθνικό θέατρο που έγινε αποκλειστικά στο Ρέθυμνο, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που θα βρει κανείς στο βιβλίο».
Δεν έκρυψε τη χαρά της η κ. Τζανιδάκη για την ολοκλήρωση της συγγραφής του βιβλίου της και κάλεσε το κοινό να το διαβάσει και να μπει στο «ταξίδι» που έκανε και η ίδια όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την έρευνά της: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που έχει έρθει αυτή η μέρα που μπορώ να μοιραστώ αυτήν τη δουλειά με όλο τον κόσμο της πόλης και όχι μόνο, όλης της Ελλάδας. Εύχομαι σε όσους το διαβάσουν να μπορέσουν να κάνουν αυτό το ταξίδι που έκανα και εγώ μελετώντας αυτά τα 100 χρόνια, από το 1900 μέχρι το 2000, και να γνωρίσουν την πόλη μας μέσα από τη θεατρική τέχνη. Είναι ένα ταξίδι μοναδικό που εύχομαι μέσα από το βιβλίο μου να φτάσει και στις δικές σας ψυχές και να σας γεμίσει όπως γέμισε και εμένα».