11 °C Rethymno, GR
03/02/2023

Χριστουγεννιάτικη δράση αλληλεγγύης από τον Μυλοπόταμο

Της ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ*

Με πρωτοβουλία του ΚΗΦΗ δήμου Μυλοποτάμου, όπου η ευαισθησία σε δράσεις αλληλεγγύης είναι γνωστή, και σε συνεργασία με το 1ο και 2ο δημοτικό και νηπιαγωγείο αντίστοιχα, σχολεία του Περάματος, το δημοτικό – νηπιαγωγείο Αγγελιανών και τον πολιτιστικό σύλλογο Αγγελιανών, συγκεντρώθηκαν ρούχα, παπούτσια και ξηρά τροφή για τους πρόσφυγες της Μυτιλήνης.

Μέρες που έρχονται, το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, και οι άνθρωποι στο Μυλοπόταμο έχουν ευαισθησία και το έχουν αποδείξει πολλές φορές. Έτσι λοιπόν, σε συνεργασία η πρώτη με την τέταρτη ηλικία έκαναν το θαύμα τους. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με εξαιρετικά αποτελέσματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διαγενεακή σύνδεση επιτυγχάνει.

Θελήσαμε πέρα από το πρακτικό κομμάτι της δράσης, δηλαδή ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους να αποκτήσουν πράγματα που έχουν πάρα πολύ ανάγκη στη δύσκολη θέση που βρίσκονται,να περάσουμε στα μικρά παιδιά το πιο σημαντικό είναι το μήνυμα,που είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη. Έρχονται Χριστούγεννα και το «μήνυμα της αγάπης» πρέπει να φτάσει στο κάθε παιδί στον κάθε άνθρωπο.

Χριστούγεννα δεν σημαίνει μόνο κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Δεν σημαίνει λαμπιόνια μόνο και χριστουγεννιάτικα δέντρα. Δεν σημαίνει μόνο δώρα και ευχές. Δεν σημαίνει μόνο φαγητό και κρεπάλη.

Ο Χριστός, άλλα μας διαμήνυσε με τον ερχομό του. Σε ένα στάβλο διανυκτέρευσε η μητέρα του με το σύντροφό της ως γνήσιοι μετανάστες (δυστυχώς έχουμε και σήμερα τους σύγχρονος μετανάστες) και η θέα δυο ταλαιπωρημένων ανθρώπων δεν συγκίνησε κανέναν για να παραχωρήσει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα.

Ο Χριστός θα μπορούσε να γεννηθεί σε παλάτια, όμως επέλεξε να γεννηθεί στον στάβλο (κατά τας γραφάς) ως ένας μετανάστης, μακριά από την πατρίδα, το σπίτι και τη θαλπωρή του, θέλοντας να δώσει μήνυμα σεμνότητας,ταπεινότητας και αποδοχής. Μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.

Αυτό το μήνυμα θέλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να μεταφέρουμε στους ανθρώπους ενός κατώτερου Θεού που είχαν την ατυχία να «ζουν επικινδύνως».

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγγελιανών, μας παραχώρησε την αίθουσα του για να συγκεντρωθούν εκεί τα πράγματα που θα σταλούν στην ακριτική Μυτιλήνη, όπου πληροφορίες μας λένε πως οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα ρούχων και ξηρής τροφής, στους δύσκολους ομολογουμένως καιρούς που όλοι μας περνάμε, όμως γι’ αυτό έχει και μεγαλύτερη αξία.

Οι ηλικιωμένοι του ΚΗΦΗ δίνουν το παράδειγμα και τα παιδιά μας, με τους εξαιρετικούς δασκάλους που έχουν, το μιμούνται.

Νοιώθουμε περήφανοι για την έγνοια μας προς τον συνάνθρωπο αλλά περήφανοι και για τους Μυλοποταμίτες γονείς και δασκάλους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της δράσης.

Θέλω να αναφερθώ στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι χωρίς δεύτερη συζήτηση δέχτηκαν με χαρά να συνεργαστούμε για τη δράση αυτή και πραγματικά ένοιωσα συγκίνηση για το πόσο αυτονόητο ήταν, τουλάχιστον αυτή την αίσθηση μου έδωσαν, και φυσικά οι δάσκαλοι οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της.

Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι δάσκαλοι μας έχουν ευαισθησία σε θέματα αλληλεγγύης και διάθεση να βοηθήσουν εκτός καναπέ και πληκτρολογίου. Τους ευχαριστούμε θερμά και παίρνουμε κουράγιο…«γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα»!

Μακάρι να έρθει μία μέρα που δεν θα υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Ως τότε όμως νιώθουμε περηφάνια που είμαστε αλληλέγγυοι. Γιατί όπως έχουμε πει ξανά, οι Μυλοποταμίτες εκτός από φιλόξενοι και φιλότιμοι είναι και αλληλέγγυοι.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και αλληλεγγύη για όλο τον κόσμο!

* Η Εμμανουέλα Μαθιουδάκη είναι υπεύθυνη του ΚΗΦΗ δήμου Μυλοποτάμου