Της Άλκηστης Χαραμή
Για 60 συναπτά έτη, από το 1963, το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας πιστό στον σκοπό του της ανάδειξης και διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οργανώνει την αναπαράσταση του πανάρχαιου και πανελλήνιου εθίμου του «κλήδονα».
Έτσι και φέτος, έξω από την αίθουσά του, γύρω από την προτομή της περίφημης ιδρύτριάς του, πρώτης Ελληνίδος δημοσιογράφου και αγωνίστριας για τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού, Καλλιρρόης Σιγανού-Παρρέν, εκατοντάδες κόσμου, Έλληνες και ξένοι, παρακολούθησαν με έκδηλο ενδιαφέρον τα απολαυστικά δρώμενα.
Το άναμα της φωτιάς (φουνάρας) που πήδησαν μικροί και μεγάλοι κι όχι μόνο οι ηθοποιοί, το «αμίλητο νερό» με τις Μαρίες αφού η πρώτη ξεγελάστηκε από τους ντελικανίδες και μίλησε, οι ευχές, τα ριζικάρικα, το κόκκινο πανί και το κλείδωμα του κλήδονα που ανέβασαν στο δώμα να αστρονομιστεί (να πάρει τις μαντικές δυνάμεις από τα άστρα) την νύχτα, μας συνεπήραν σε έναν άλλο κόσμο που σχεδόν έχομε ξεχάσει, δυστυχώς. Ευτυχώς όμως, το Λύκειο των Ελληνίδων είναι πάντα παρόν να μας τον θυμίζει με σεβασμό, αγάπη και καλαισθησία.
Αμέσως μετά, λοιπόν, κι ενώ γίνεται το «αστρονόμισμα», ακολούθησαν οι χοροί από την Ήπειρο, την περιοχή της Κόνιτσας, με την εξαιρετική χορευτική ομάδα του Λυκείου, με τις θαυμάσιες ενδυμασίες και που την συνόδευε το μουσικό σχήμα του Βασίλη Μπαλογιάννη (κλαρίνο) με τους Παναγιώτη Σάκκουλα (λαούτο),Μάλαμα Πατρέλη (τραγούδι) και Κώστα Γεωργιάδη (κρουστά).
Κατόπιν ήταν η σειρά της Κρήτης. Οι Κρητικοί χοροί με αποκορύφωμα την υπέροχη εμφάνιση της χορευτικής ομάδας του Λυκείου, ήταν κυριολεκτικά συναρπαστικοί και με τους μουσικούς, Βαγγέλη Κιμιωνή (λύρα), Κλέαρχο Μανωλιούδη (λαούτο), Βασίλη Κρυοβρυσανάκη (λαούτο) και Σταμάτη Μπριλλάκη (κρουστά), κατενθουσίασαν τους πάντες.
Το άνοιγμα του Κλήδονα έγινε με πολύ γέλιο με τσαχπίνικες μαντινάδες άλλες τσουχτερές κι άλλες καλοδεχούμενες ενώ την παράσταση έκλεισαν χοροί από την Θράκη περιοχή του Έβρου με την πανάξια χορευτική ομάδα του Λυκείου και τις πανέμορφες, όπως πάντα, φορεσιές.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω όμως τους δασκάλους του χορού που δίδαξαν με μεράκι τους νέους και τις νέες του Λυκείου και που είναι : Ο Λάμπης Νικολουδάκης στα Κρητικά, ο Γιάννης Ματζοράκης με την Μαρία Παλάση στην υπόλοιπη Ελλάδα και η Δαβιδούλα Δημητρίου στα παιδικά τμήματα ενώ οι ηθοποιοί που με κέφι και μπρίο μας ζωντάνεψαν το έργο του αείμνηστου Νίκου Ορφανού που είναι η βάση της αναπαράστασης του εθίμου, είναι οι: Γιώργος κι Ανδρέας Αποκορωνιωτάκηδες, Μάρκος Πελαντάκης, Μιχάλης Χαιρέτης, Δαβιδούλα Δημητρίου, Αναστασία Τσικιντίκου, Ευαγγελία Βαβουράκη, Αμαριλλίς Τσουπάκη, Μαριλένα Μαυρουλοσηφάκη, και Βεατρίκη Καλαϊτζάκη.
Την όλη εκδήλωση συντόνιζε και παρουσίαζε με παραστατικότητα και μοναδική αμεσότητα επικοινωνίας με το κοινό, η Πρόεδρος του Λυκείου κ. Φέφη Βαλαρή η οποία με την έναρξη της εκδήλωσης, αφού καλωσόρισε το πολυπληθές ακροατήριο, ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου και τις υπηρεσίες του, τον κ. Στέλιο Σπανουδάκη, το Λιμενικό Ταμείο, τον Ερυθρό Σταυρό Σώμα Νοσηλευτικής που έκανε την Υγειονομική κάλυψη και τον Τίμο Βροντάκη στον ήχο και το φωτισμό καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στην αναπαράσταση αυτή. Μάλιστα αναφέρθηκε και στις κυρίες του Δ.Σ. που τόσο είχαν κοπιάσει για την σωστή οργάνωση της βραδιάς και την κ.Μαρία Σακκαδάκη για την σκηνοθετική επιμέλεια.
Το Λύκειο των Ελληνίδων για μία ακόμη φορά μας χάρισε μια αξέχαστη εμπειρία και θύμισε στους παλαιότερους γλυκές αναμνήσεις ενώ δίδαξε με τον ωραιότερο δυνατό τρόπο στους νεώτερους την ομορφιά και τον απίστευτο πλούτο της Ελληνικής μας κληρονομιάς.
Για 60στή φορά λοιπόν το ευχαριστούμε και ευχόμαστε και του χρόνου με την βοήθεια του Μεγαλοδύναμου.