Η ραγδαία κλιματική αλλαγή έχει κυκλώσει για τα καλά τη ζωή μας, ορίζει την καθημερινότητά μας. Μέριμνα αποτελεί και πρέπει να αποτελεί το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στις λειτουργίες του δημόσιου χώρου των πόλεων. Η προσπάθεια αποβλέπει στο να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω περιορισμού των καταναλώσεων ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ελάφρυνση του πολίτη, ειδικά με τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στην ενέργεια των τελευταίων ημερών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαράξει πορεία συντονισμού των Δήμων σε μια προσπάθεια περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης σε κτήρια δημοτικά, στον οδοφωτισμό, στις μεταφορές, στον τουριστικό κλάδο. Παρόμοιες οδηγίες έχουν δοθεί για να περιοριστούν οι καταναλώσεις νερού με τη χρήση θαλασσινού αφυδατωμένου νερού.
Στα πλαίσια της παραπάνω λογικής αλλά και των μετέπειτα νομοθετικών απαιτήσεων, η Διοίκηση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου από πολύ νωρίς υιοθέτησε τη λογική συμμόρφωσης στις επιταγές εξοικονόμησης ενέργειας. Ήδη από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019 του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατάφερε να πραγματοποιήσει αντικατάσταση ιστών φωτισμού και φωτιστικών σωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού λιμένα Ρεθύμνης. Έγινε αντικατάσταση 33 φωτιστικών παλαιών με ότι καταναλώσεις είχαν σημειωθεί με νέα σύγχρονα και με φωτεινές πηγές τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής LED ισχύος 150-200W. Έγινε αντικατάσταση λαμπτήρων ατμού νατρίου υψηλής πίεσης ισχύος 250W. Συνολικός προϋπολογισμός έργου 105.157,0€ όπου μετά από διαγωνιστική διαδικασία έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν. Συγκριτικά εξοικονομείται το 60% ενέργειας αποτελώντας καινοτόμα και παράλληλα χειροπιαστή συμφέρουσα λύση για το Δ.Λ.Τ.Ρ. και κατ’ επέκταση του καταναλωτή πολίτη. Το ίδιο επιχειρείται με μελέτη και προμήθεια υλικού για το υπόλοιπο τμήμα του λιμένα αλλά και των φωτιστικών στις οδούς Ε. Βενιζέλου αλλά και Σ. Βενιζέλου. Σειρά μετά παίρνει η ικανοποίηση αναγκών σε λιμάνια του νότου αλλά και εκείνα στα ανατολικά. Στο υπό κατασκευή αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας με πρόσφατη επικαιροποιημενη μελέτη Η/Μ θα τοποθετηθούν σύγχρονα συστήματα φωτισμού,pillars βασιζόμενα στη λογική των σύγχρονων ενεργειακών απαιτήσεων.
Παράλληλα η τοποθέτηση στο λιμένα Ρεθύμνης σύγχρονων συστημάτων τροφοδοσίας νερού και ρεύματος με pillars συμβαδίζει των απαιτήσεων για συμμόρφωση και ελεγχόμενη παροχή αγαθών με εξοικονόμηση ενέργειας. Η Υπηρεσία έχοντας στατιστικά στοιχεία από παλαιοτέρα έτη των καταναλώσεων ρεύματος και νερού είναι σε θέση να αποδείξει την παραπάνω συμφέρουσα λύση για την πόλη και τους δημότες χρήστες του λιμένα. Αναλύοντας το περιβάλλον των χρηστών του Ρεθεμνιώτικου λιμανιού να επισημάνουμε την επίσκεψη ιστιοφόρων, σκαφών αναψυχής, ημερόπλοιων, κρουαζιερόπλοιων, εμπορικών αλλά και 22 αλιευτικών επαγγελματικών, τόσο όσο και 101 ερασιτεχνικών.
Η πραγματοποίηση του στόχου θα ολοκληρωθεί όταν οι εκπονηθείσες μελέτες που η Υπηρεσία έχει ωριμάσει θα βρουν άξονες χρηματοδότησης προς υλοποίηση. Σε αυτές τις μελέτες εντάσσεται:
– η ανάδειξη φωτισμού του ενετικού λιμανιού, του Αιγυπτιακού Φάρου και του κτιρίου παλαιού Λιμεναρχείου.
– η μελέτη βιοκλιματικής και αισθητικής ανάπλασης περιοχής Κιουλούμπαση.
Παράλληλα η Διοίκηση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης μεριμνά στην προετοιμασία φακέλων μελετών για πράσινο λιμάνι μέσω καινοτόμων λύσεων όπου μελετάται πλήρης αυτονόμηση του δικτύου ηλεκτροδότησης που έχει δρομολογηθεί να χρηματοδοτηθεί, υποστηρίζοντας το λιμάνι και υποστηρίζοντας την πόλη. Επίσης μελέτη τοποθέτησης έξυπνων συστημάτων εξελιγμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της χερσαίας ζώνης μέσω προγραμμάτων για δημόσια κτίρια εκπονούνται προς διερεύνηση χρηματοδότησης. Συστήματα αφαλάτωσης αλλά και έξυπνων συστημάτων αξιολόγησης ζημιών (τηλεμετρία) μελετώνται για την προετοιμασία φακέλων ως προς τον εκσυγχρονισμό και έλεγχο καταναλώσεων νερού και ρεύματος.
Η συνεργασία για το ενεργειακό φορέων, Πολυτεχνείου, Υπηρεσιών, ανθρώπων έρχεται να φανερώσει την αναγκαιότητα συστράτευσης ιδεών, τεχνικών σχεδιασμού, νόμων αλλά πιο πολύ νοοτροπιών για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό αφορά εμάς, τα παιδιά μας αλλά και όλο τον πλανήτη, σεβόμενοι πάντα τη φυσιογνωμία, το ανάγλυφο, το ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής, τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τη χωροταξία στην περιοχή. Έτσι ενώ η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση της είναι το ζητούμενο, η αντίληψη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω λογικών πρακτικών είναι η πραγματικότητα για τη μετάβαση στο αύριο.
* Η Ειρήνη Κουτσαλεδάκη είναι πρόεδρος Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης