Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου εισήλθαν στην Ελλάδα, προερχόμενοι από την Τουρκία, πάνω από 70.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες. Ο αντίστοιχος αριθμός για την Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα στο προσφυγικό, μεταναστευτικό από τις χώρες της Ε.Ε., ήταν κάτι λιγότερο από 6.000. Δημιουργείται λοιπόν μία εκρηκτική δυναμική σε βάρος της χώρας μας, η οποία δεν μπορεί να ελέγξει τις προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές.
Από τον Απρίλιο, οπότε αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, θα πολλαπλασιαστούν οι προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές και στη συνέχεια θα υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις σε βάρος της χώρας μας από άλλες χώρες της Ε.Ε. που θεωρούν ότι η χαλαρή διαχείριση του προσφυγικού, μεταναστευτικού από την κυβέρνηση Τσίπρα τους δημιουργεί ανυπέρβλητα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα.
Ευρωπαϊκό κενό
Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, η Τουρκία, η οποία οργανώνει με το αζημίωτο τις προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές δεν είναι συνεργάσιμη. Διεκδικεί διάφορα ανταλλάγματα από την Ε.Ε. χωρίς να καταβάλει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον περιορισμό των ροών. Δεύτερον, οι κυβερνήσεις Τσίπρα εγκατέλειψαν την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είχε καταφέρει να περιορίσει τις προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές από 120.000 άτομα τον χρόνο σε 40.000 άτομα τον χρόνο. Στην Ε.Ε. εισέρχονται πλέον μέσω Ελλάδας και προερχόμενα από την Τουρκία πάνω από 1 εκατ. άτομα τον χρόνο. Η ουσιαστική ανυπαρξία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μεταναστευτικού, οδηγεί τους Ευρωπαίους εταίρους στην αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, με προφανείς συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα. Τρίτον, η Ε.Ε. δεν έχει ούτε πρόκειται να αποκτήσει σε σύντομο διάστημα κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μεταναστευτικού. Στην Ε.Ε. δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει, κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή πολιτική άμυνας και κοινή πολιτική για την εσωτερική ασφάλεια. Επομένως είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μεταναστευτικού. Η πολυσυζητημένη Frontex, ακόμα και όταν αναπτυχθεί, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά γιατί είναι πρακτικά αδύνατον να οριστεί η αποστολή της εφόσον δεν υπάρχει κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική. Στην Ελλάδα λοιπόν περιμένουμε να εκδηλωθεί ευρωπαϊκή παρέμβαση για το προσφυγικό, μεταναστευτικό χωρίς να υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις γι’ αυτή την εξέλιξη. Άλλωστε σε αυτή τη φάση πνέει ένας ισχυρός πολιτικός άνεμος στην Ε.Ε. με δεξιά, ακροδεξιά χαρακτηριστικά, υπέρ της λιγότερης και όχι υπέρ της περισσότερης Ευρώπης.
Η ελληνική απάντηση
Στις συνθήκες που περιγράψαμε η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει τα καλώς εννοούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά της συμφέροντα αναπτύσσοντας τρεις πρωτοβουλίες. Πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για να δείξει την καλή της διάθεση και να αποτρέψει τη διαφαινόμενη διπλωματική της περιθωριοποίηση, που θα μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και στα εθνικά θέματα.
Είναι υποχρεωμένη να πάρει πρωτοβουλίες για εφαρμογή μιας πολιτικής περιορισμού των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών με εθνικά χαρακτηριστικά, η οποία θα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Για παράδειγμα, πρέπει να δημιουργήσουμε κέντρα υποδοχής και ελέγχου των προσφύγων και των μεταναστών, τα οποία θα λειτουργούν με αρκετά αυστηρούς κανόνες, αποθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τη μαζική διακίνηση προσφύγων και κυρίως οικονομικών μεταναστών από τα τουρκικά κυκλώματα. Τέλος, έχουμε κάθε συμφέρον να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία με χώρες μέλη της Ε.Ε. που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, μεταναστευτικού, όπως είναι η Γερμανία.
Με αυτές τις κινήσεις μπορούμε να καλύψουμε την έλλειψη εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, μεταναστευτικό και να αποτρέψουμε εξαιρετικά δυσάρεστες για την πατρίδα μας εξελίξεις.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.