Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Με μηνύματά τους, κόμματα, φορείς, σωματεία, χαιρετίζουν τη σημερινή ημέρα, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα. Ωστόσο δεν παραλείπουν να επισημάνουν την τραγωδία στα Τέμπη που κάνουν τη σημερινή ημέρα ιδιαίτερη λόγω της θλίψης και του πένθους που επικρατεί σε όλη τη χώρα.
– Στο μήνυμα του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρεται στη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στον διαχρονικό αγώνα των γυναικών, επισημαίνοντας ότι, η φετινή παγκόσμια ημέρα επισκιάζεται στη χώρα μας από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών:
«Η φετινή παγκόσμια ημέρας της γυναίκας, επισκιάζεται στη χώρα μας, από μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη όλων μας παραμένει στραμμένη στα θύματα και στους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και βεβαίως στις οικογένειές τους. Υπό τη βαριά σκιά αυτού του δυστυχήματος, τιμούμε τον διαχρονικό αγώνα των γυναικών για την ισότητα και την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Το γυναικείο κίνημα οφείλει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, έναντι οποιασδήποτε διάκρισης και ανισότητας κατά των γυναικών. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, με τη λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης και του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας, στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, την οικονομία και όλες τις διαστάσεις της σύγχρονης πραγματικότητας».
–Ο βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο.Ανδρέας Ξανθός,σε μήνυμα του αναφέρει:
«Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας τιμάται σε όλη τη χώρα σε κλίμα πένθους και οργής μετά την τραγωδία στα Τέμπη. «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια της μητέρας τους» γράφει ο Γιάννης Ρίτσος. Η γυναίκα, άρρηκτα συνδεδεμένη με το ίδιο φαινόμενο της ανθρώπινης ύπαρξης, κατέχει διαχρονικά στην τέχνη τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα δράματα. Ο θρήνος της μάνας σήμερα είναι πιο οδυνηρός και επιδραστικός σε μια κοινωνία που κλυδωνίζεται από επάλληλες κρίσεις.
Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της Ιστορίας.
Από τη μια, η κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ωθεί σε μία νέα βαρβαρότητα, όπου τα κέρδη μπαίνουν πάνω κι από τις ανθρώπινες ζωές, πάνω κι από τη μάνα γη που περιδινίζεται στην κλιματική καταστροφή. Ταυτόχρονα, ενισχύονται και διευρύνονται οι ανισότητες, αυξάνεται η ευαλωτότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, εντείνεται η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και ευνοείται ο εκφασισμός της καθημερινής ζωής.
Από την άλλη όμως, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες και κοινωνοί ενός νέου ρεύματος αλληλεγγύης και μαζικών κινητοποιήσεων, ειδικά των νέων ανθρώπων, που ανεξάρτητα από το αφετηριακό σημείο εκβάλλουν στο ίδιο όραμα για έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλες και όλους.
Είναι φανερό σε ποια πλευρά στεκόμαστε στο κομβικό αυτό σταυροδρόμι.
Η συγκυρία μας καλεί να αφουγκραστούμε και να μετατρέψουμε σε εφαρμοσμένη πολιτική τα προτάγματα του φεμινιστικού κινήματος, τα οποία είναι τελικά προτάγματα πανανθρώπινα, προτάγματα ισότητας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και κοινωνικής Δικαιοσύνης».
– Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης,στο μήνυμα του αναφέρει:”Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας είναι καθολική αναγνώριση των γυναικείων αγώνων διαχρονικά, είναι αναθέρμανση μνήμης, επικαιροποίηση συμβολισμών, αφορμή κριτικού αναστοχασμού.
Σήμερα, 8 του Μάρτη, η Γυναίκα, τιμάται σε όλο τον κόσμο ως φορέας πολλαπλών ρόλων και ιδιοτήτων, συνυφασμένων με την ίδια τη ζωή.
Στη δική μας χώρα, σήμερα, η αναφορά στη Γυναίκα εκούσια και ακούσια ενεργοποιεί σε όλους μας την τραγική εικόνα της μάνας, της αδελφής, της κόρης, της γιαγιάς, της συντρόφου, της φίλης που θρηνούν τους αγαπημένους τους που τόσο μάταια, άδικα, σκληρά, έχασαν τη ζωή τους στη μοιραία αμαξοστοιχία.
Συμμεριζόμαστε τον άφατο πόνο τους.
Συμπάσχουμε, ματώνουμε ως άνθρωποι, ως χώρα.
Η Γυναίκα, καλείται για μία ακόμη φορά, να υπηρετήσει τον αρχέγονο, ιστορικά αδιάκοπο, αβάσταχτα απαιτητικό της ρόλο: να κάνει τον πόνο της- δύναμη, τη θλίψη της -παρηγοριά, τη δικαιολογημένη της επιθυμία για παραίτηση -αγώνα επιβίωσης.
Για να στηρίξει τους πολλούς που την έχουν ανάγκη.
Για να συνεχίσει να αποτελεί τροφοδότρια πηγή ελπίδας.
Για να σηκώσει αγόγγυστα το άχθος της ανθρώπινης ύπαρξης, παρ’ όλα αυτά και μέσα
σε όλα αυτά που συμβαίνουν.
Τιμούμε και σεβόμαστε τη Γυναίκα χάρη στην οποία γνωρίσαμε, βιώνουμε και διάγουμε τη ζωή, με την αγάπη της, την ευφυΐα της, τον ακάματο αγώνα της, την υποστήριξή της, τη δια βίου φροντίδα της.
Οφείλουμε να το πράττουμε, κάθε στιγμή του χρόνου, σε κάθε εποχή, σε κάθε γωνιά του πλανήτη και με κάθε τρόπο”.
– Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρεθύμνου, τμήμα Φεμινισμού/Φύλου, σε μήνυμά της αναφέρει:
«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι γυναίκες κάνουμε απολογισμό πόσα βήματα πήγαμε μπροστά και πόσα πίσω.
Η φετινή 8 Μάρτη, όμως, έχει μια πικρή ιδιαιτερότητα. Επισκιάζεται από την ανείπωτη θλίψη που πλανάται στη χώρα για τους δεκάδες νεκρούς, κυρίως νέα παιδιά, που χάθηκαν στο τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Συμπονούμε και θρηνούμε μαζί με τις μανάδες τους τόσο που δυσκολευόμαστε να γράψουμε για αιτήματά μας. Με δυσκολία και παρ’ ότι η θλίψη μας πλακώνει θα το επιχειρήσουμε.
Η οπισθοδρόμηση στα γυναικεία δικαιώματα συνδέεται ευθέως με τον ευτελισμό της αξίας της ανθρώπινης ζωής.
Ζούμε στην εποχή που κυριαρχεί το κέρδος και η διαφθορά και τα κέρδη βρίσκονται πάνω από τον άνθρωπο.
Που η Γενική Γραμματεία Ισότητας μετατράπηκε εν μια νυκτί σε δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής με την ισότητα χαμένη στα καλάθια των αχρήστων.
Που καθημερινά μαθαίνουμε για παιδοβιασμούς, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και γυναικών, για ενδοοικογενειακή βία και γυναικοκτονίες.
Που νόμοι ανατρέπουν τα κεκτημένα χρόνων συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Που διεθνείς συμβάσεις επικυρώνονται μόνον για την έξωθεν καλήν μαρτυρίαν, χωρίς εφαρμογή στους χώρους εργασίας.
Που ανατρέπονται διατάξεις του νόμου για το οικογενειακό δίκαιο με τον νόμο Τσιάρα και οι κακοποιητές από θύτες μετατρέπονται σε θύματα.
Που όλες οι στατιστικές για την ισότητα των φύλων έχουν κατατάξει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις, είτε για συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είτε στην απασχόληση, είτε στη μικρότερη αμοιβή για ίσης αξίας δουλειά.
Που οι δομές για κοινωνική φροντίδα είναι ελάχιστες.
Είμαστε το 52% του εκλογικού σώματος και μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις.
Πρέπει:
• Να διεκδικήσουμε μια ζωή που θα σέβεται τον άνθρωπο, να ξαναδώσουμε στην ανθρώπινη ζωή την ανεκτίμητη αξία που έχει.
• Να διεκδικήσουμε την ισότιμη παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
• Να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει.
• Να διατρανώσουμε την απόφαση μας να ξαναγυρίσουν στην καθημερινότητα μας οι αξίες και ο σεβασμός στους ανθρώπους και σε όλα τα έμβια όντα.
• Οι νέες τεχνολογίες να τεθούν στην υπηρεσία των ανθρώπων για βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και όχι για άπληστη κερδοφορία του κεφαλαίου.
• Να διεκδικήσουμε ίση αμοιβή για ίδιας αξίας εργασία σε μόνιμες και ασφαλείς θέσεις εργασίας.
• Να διεκδικήσουμε την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών οδηγιών για δίκαιες δίκες.
• Να διεκδικήσουμε ανταποδοτικότητα των φόρων για δημιουργία δομών υγείας, κοινωνικής φροντίδας και δημοσίων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
• Να διεκδικήσουμε να αποδοθούν ευθύνες στους υψηλά ιστάμενους για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, για να βρουν δικαίωση οι οικογένειες των θυμάτων και ανάπαυση οι νεκροί.
Να δώσουμε σε όλους και όλες να καταλάβουν ότι οι γυναίκες δεν βολευόμαστε με τίποτε λιγότερο. Στην οπισθοδρόμηση απαντάμε με αγώνες.
Στεκόμαστε αλληλέγγυες στις γυναίκες όλου του κόσμου».
– Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, σημειώνει: «Τούτη τη χρονιά και μετά από τα τελευταία γεγονότα των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα στο δυστύχημα των Τεμπών, εμείς στην Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου αποφασίσαμε να σιωπήσουμε, τιμώντας έτσι τη μνήμη τους.
Ο πόνος, η απόγνωση, το αθώο αίμα, η οργή και η αγανάκτηση δεν μας επιτρέπουν να πούμε τίποτα περισσότερο».
– Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σε άρθρο του αναφέρει τα παρακάτω:
«Πέρασαν πολλά χρόνια από τις 8 του Μάρτη του 1857, τότε που οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ίσα δικαιώματα στην εργασία, ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Σήμερα μετά από τόσα χρόνια οι γυναίκες συνεχίζουν να αγωνίζονται, συνεχίζουν να παλεύουν, σε μία κοινωνία που οι συνθήκες διαβίωσης ολοένα και δυσκολεύουν.
Αυτή η ημέρα που δεν είναι γιορτή, αλλά ημέρα μνήμης, μας κάνει όλους να αναρωτιόμαστε πόσο έχουμε σταθεί δίπλα στη γυναίκα και πόσο την έχουμε στηρίξει ς’ αυτούς τους αγώνες της, όλες τις μέρες του χρόνου και κάθε χρόνο.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες και μη του νομού μας και τις καλεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από τα σωματεία και τους Κοινωνικούς φορείς, ειδικά σήμερα που για μία ακόμη φορά πλήττονται τα ασφαλιστικά, οικονομικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, τιμά και στέκεται με σεβασμό στον καθημερινό ηρωικό αγώνα της γυναίκας του 2023 στην Ελλάδα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους πολλούς και δύσκολους ρόλους που έχει επωμισθεί σαν μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, άνεργη.
Δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε ς’ όλες εκείνες τις γυναίκες που βάλλονται και προσβάλλονται με κάθε τρόπο στην εργασία, στις σπουδές, στην οικογένεια, στη μετανάστευση, στην Κοινωνία, μέσα σε δυσμενείς παγκόσμιες συνθήκες.
– Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου θα συνεχίσει τον αγώνα για την προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση του Κράτους Πρόνοιας, για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Για μια πολιτική κοινωνικής ασφάλειας υπέρ των γυναικών, υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Καλούμε την πολιτεία να αναλάβει και να υλοποιήσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής παρουσίας των γυναικών με άμεσες προτεραιότητες:
– Βιώσιμο Ασφαλιστικό χωρίς περικοπές.
• Επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της καθολικότητας του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ.
• Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
• Ουσιαστική μέριμνα και διαρκής επαγρύπνηση και ενίσχυση των δομών της Πολιτείας για την παρακολούθηση και αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και αποτελεσματικής πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη.
• Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
• Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
• Κατάργηση της προϋπόθεσης των 200 ενσήμων για τη χορήγηση του επιδόματος τοκετού και λοχείας από τον ΕΦΚΑ, αλλά και την επέκταση της χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας (9μηνο) από την Δ.ΥΠ.Α. (τέως Ο.Α.Ε.Δ) και στους εποχικά απασχολούμενους.
• Δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.
• Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.
• Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑΜΕΑ.
• Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
• Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
• Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ.).
• Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
• Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια ή να μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν.
• Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.
• Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, ενημερώνει ότι έπειτα και από τη συνεργασία που έχει συνάψει με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Ρεθύμνου, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα θύματα βίας στους χώρους εργασίας.
Επίσης ότι η ΓΣΕΕ διαθέτει το isotita@gsee.gr και τις Δομές δωρεάν πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr, Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/), τα οποία είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία».