Πολλά δημοσιεύματα – ρεπορτάζ των μεγάλων, χρονιζόντων και ανεπίλυτων προβλημάτων της παλιάς πόλης είδαν τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Από τα λίπη που πνίγουν την παλιά πόλη, τις εξωφρενικές, εξοργιστικές καταλήψεις πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων έως την πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον αναφέρονται λιγότερο ή περισσότερο συχνά άλυτα προβλήματα όπως η καθαριότητα, ο θόρυβος, τα γκράφιτι, επικίνδυνα κτίσματα, απορρίμματα ζώων, επεισόδια θαμώνων των κέντρων, η παραβίαση δακτυλίου κ.α. Αφέθηκαν επί χρόνια εκκρεμή με αποτέλεσμα να προστίθενται, να διογκώνονται και να μετασχηματίζονται στους χρόνους, τις συνθήκες και τις καταστάσεις.
Συσκέψεις επί συσκέψεων διοικούντων ολοένα και συχνότερα, όμως αντί να επεμβαίνουν και εν τη γενέσει να προλαμβάνουν ή να διορθώνουν κάθε στραβό, επιβλαβές και επικίνδυνο, αδρανούν, αμελούν και αδιαφορούν.
Παρουσιάζεται έτσι το τραγικό φαινόμενο η παλιά πόλη παρά την επισκεψιμότητα και τουριστική ανάπτυξη της να φαίνεται πως εξάντλησε τις αντοχές της και εισέρχεται σε καθοδική πορεία υποβάθμισης, οπισθοδρόμησης και εν τέλει αυτοκαταστροφής. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγκαταλείπεται στη μοίρα της και υπονομεύεται εκ των έσω.
Η παλιά πόλη είναι υπόθεση και ευθύνη όλου του Ρεθύμνου, αρμοδίων και αναρμοδίων, πρωτίστως της Δημοτικής αρχής, των δημοσίων υπηρεσιών αλλά εξίσου και των καταστηματαρχών, επιχειρηματιών, κατοίκων, επισκεπτών ώστε να τη διατηρήσουμε και να τη βελτιώσουμε.
Τραγικά απαράδεκτο ανεύθυνοι να ρίχνουν μαγειρικά λύπη στα φρεάτια και να πνίγουν κυριολεκτικά όλη την παλιά πόλη. Σπίτια, κατοικίες, καταστήματα, εκκλησίες, αυλές, δρόμους με εκκωφαντικές συνέπειες για τους Ρεθυμνιώτες και τους τουρίστες μας. Λύματα στους δρόμους, δυσοσμία, εστίες μόλυνσης είναι μερικές από τις συνέπειες της ανάρμοστης αυτής συμπεριφοράς κάποιων πολλών ή λίγων. Η ΔΕΥΑΡ ισχυρίζεται πως ανά 20ήμερο ελέγχει και καθαρίζει τα φρεάτια και τέλη Ιουνίου αφαιρέθηκαν τρία κυβικά λίπους. Όπως αναφέρει, θα ακολουθήσουν συσκέψεις, θα ληφθούν αποφάσεις, θα παρθούν μέτρα άμεσα, μόνιμα και αποφασιστικά. Ξανά μανά του ίδιου έργου θεατές.
Στην πρόσφατη σύσκεψη αρχών και φορέων για την προσβασιμότητα οχημάτων έκτακτης ανάγκης, για πολλοστή φορά διατυπώθηκαν τα ίδια προβλήματα που παραμένουν επί χρόνια απειλητικά. Αδυναμία πρόσβασης στα σοκάκια ασθενοφόρου και πυροσβεστικού. Ζητήματα που κάθε χρόνο παρόμοια επαναλαμβάνονται. Κάνουμε το σταυρό μας μη χρειαστεί άμεση επέμβαση για σοβαρό γεγονός γιατί τότε θα κλάψουν μανούλες. Και βέβαια οι προμήθειες οχημάτων των υπηρεσιών όπως η πυροσβεστική δεν είναι δυνατόν να προσαρμόζονται στις γνωματεύσεις και απαιτήσεις κάθε σύσκεψης, γνωματεύσεις που άλλωστε συχνά αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις και εκ των προτέρων δικαιολογίες αν τυχόν «κάτσει η στραβή».
Σημαντικό έλλειμμα πυρασφάλειας εν τούτοις όντως υπάρχει αφού ούτε πυροσβεστικό μπορεί να εισέλθει ούτε οι λίγοι πυροσβεστικοί κρουνοί αρκούν για να καλύψουν εκτεταμένες ανάγκες. Αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτη κατάσταση. Κάποιοι ελλείπουν παντελώς ή υπάρχουν μόνον οι αναμονές, κάποιοι έχουν εγκατασταθεί με προχειρότητα και γέρνουν προς το δρόμο, άλλοι δείχνουν να έχουν προ πολλού αχρηστευθεί. Άραγε πραγματοποιείται περιοδικός έλεγχος λειτουργικότητας, ασκήσεις ή όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους; Υπάρχει αρμόδιος για τον έλεγχο και συντήρηση και ποιος αφού και οι τρεις συναρμόδιες υπηρεσίες – οργανισμοί, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου, ΔΕΥΑΡ και Πυροσβεστική Υπηρεσία από κοινού δηλώνουν αναρμόδιοι;
Γεγονός ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η παλιά πόλη εγκαταλείπεται στη μαύρη μοίρα της. Τα ανασκορπισμένα ζητήματα που την περικυκλώνουν και στραγγαλίζουν, από τις λεπτομέρειες έως τα κεφαλαιώδη, από τις σακούλες και ντενεκέδες σκουπιδιών μέχρι και την εικόνα και το περιεχόμενο της πλατείας Μικρασιατών με τους σκύλους, τους επαίτες, τους μικροπωλητές, τα πατίνια, τα γκράφιτι, τα χυμένα παγωτά και τις τουαλέτες για κάφρους. Τις παρεμποδίσεις, τις παρενοχλήσεις, τις παρεκτροπές, τα τριτοκοσμικά, προσβλητικά και ζημιογόνα για όλα και για όλους.
Δεκαετίες πέρασαν με μέτρα ή ημίμετρα για δήθεν ή αληθινά έργα υποδομής, με ανθρώπους που πάσχισαν, αγάπησαν και πόνεσαν την παλιά πόλη αλλά και ορισμένους που εκμεταλλεύτηκαν ψηφοθηρώντας ασύστολα με τις αντιξοότητες της.
Η παλιά πόλη αφορά απαξάπαντες τους Ρεθυμνιώτες, όχι μόνον κατοίκους και επιχειρηματίες της, αξίζει περισσότερης προσοχής. Είναι το στολίδι του Ρεθύμνου που διαφυλάχθηκε δια μέσω των αιώνων ενώ αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για τους τουρίστες μας.
Επιτέλους εν έτη 2022 να ξέρουμε τι να πράξουμε, τι μπορούμε και τι θέλουμε γι’ αυτήν. Να αναλάβουμε δράσεις, συγκροτημένα, δυναμικά, γρήγορα, επιδέξια, ενωτικά, αντάξιες των καιρών, των αναγκών και των προσδοκιών μας.