Την Δευτέρα, 7/4/2025 και ώρα 13:00, στο ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έλαβε χώρα συνέντευξη τύπου με θέμα την παρουσίαση του «Εθνικού δικτύου για την κλιματική αλλαγή – Climpact» από τον Δρ. Αριστομένη Π. Καραγεώργη, διευθυντή ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και Πρόεδρο του Δ.Σ. και επιστημονικό υπεύθυνο του Πυλώνα 1 της δράσης CLIMPACT, καθώς και από μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης ο κ. Ιωάννης Αναστασάκης, αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας, ο κ. Νικόλαος Ξυλούρης, θεματικός αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Περιβάλλοντος και ο κ. Γεώργιος Ματαλλιωτάκης, θεματικός αντιπεριφερειάρχης στον τομέα που σχετίζεται με θέματα διασύνδεσης με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Επίσης, παρευρέθησαν από το Πανεπιστημίου Κρήτης, η καθ. Μαρία Κανακίδου, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η καθ. Εύα Κρασακοπούλου, καθώς και μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου «CLIMPACT».
Ο Δρ. Αριστομένης Π. Καραγεώργης, Διευθυντής ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., πρόεδρος του Δ.Σ. και επιστημονικός υπεύθυνος του Πυλώνα 1 της δράσης CLIMPACT μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει και η επιστημονική γνώση και η τεχνολογία που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον πλανήτη σε μια φυσιολογική κατάσταση». O ίδιος τόνισε ότι «τα μείζονα θέματα έχουν να κάνουν με τις πολιτικές των μεγάλων κρατών που είναι και οι μεγάλοι εκπομπείς αερίων του θερμοκηπίου». Αναφέρθηκε μάλιστα και στο θέμα των αυξανόμενων καυσώνων, που αποτελεί σημαντικό θέμα για την περιοχή της Κρήτης, που ταλανίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας και συγχρόνως εκτεταμένη λειψυδρία. Αναφερόμενος στο δίκτυο για την κλιματική αλλαγή τόνισε ότι είναι ένας σταθερός άξονας έγκυρης πληροφόρησης του κοινού και συμβούλου της Πολιτείας σε όλα τα θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης και των τρόπων μετριασμού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών της.
Ο ερευνητής του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Δρ. Δημήτρης Βελαώρας, μίλησε για την αποστολή της δράσης CLIMPACT τόνισε ότι σκοπός είναι να παρακολουθήσουν παράλληλα το θαλάσσιο οικοσύστημα και την ατμόσφαιρα, πιο συγκεκριμένα ανέφερε «Μετρήσαμε και την ποιότητα του αέρα – τα αεροζόλ – με μηχανήματα τα οποία ήταν τοποθετημένα πάνω στο καράβι. Έγιναν μετρήσεις στην θαλάσσια στήλη με τα όργανα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. συλλέγοντας και δείγματα νερού, τα οποία θα αναλυθούν στη συνέχεια στο εργαστήριο για να μετρηθούν οι χημικές και οι βιολογικές παράμετροι». Σύμφωνα με τον ίδιο «μετά από έναν χρόνο θα καταδειχθούν στοιχεία από τα δεδομένα που συλλέχτηκαν με βάση το τί οργανική ύλη θα έχει συλλεχθεί στο βάθος της θαλάσσιας στήλης».
Η καθηγήτρια του τμήματος Ωκεανογραφίας και θαλασσίων βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Εύα Κρασακοπούλου σημείωσε ότι ο ωκεανός παίζει έναν κύριο ρόλο στην δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, απορροφώντας το 1/4 των ανθρωπογενών εκπομπών. Αν δεν γινόταν αυτό «τότε οι πτώσεις της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε όλοι θα ήταν δυσμενέστερες» – σημείωσε η ίδια. Αναφέρει ότι «παράλληλα έχουν συλλεχθεί δείγματα από πολύ μεγάλα βάθη, της τάξης των 3.000 και 4.000 μέτρων στο Ιόνιο, προκειμένου να εκτιμήσουμε πόσο ανθρωπογενές διοξείδιο του άνθρακα έχει κατεισδύσει στους βαθείς ορίζοντες της Μεσογείου». Η κα. Κρασακοπούλου αναφέρθηκε στις ενδεχόμενες λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Όπως ανέφερε «έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο ωκεανός για να έχουμε περαιτέρω δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα κι έτσι μετριασμό της κλιματικής αλλαγής». Σύμφωνα με την ίδια «κάποιες μέθοδοι είναι φυσικές και κάποιες όχι» Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά τη χρήση αυτών των μεθόδων «ώστε να μην αντίκειται στο δίκαιο της θάλασσας».
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ξυλούρης σημείωσε ότι αναμένει τις προτάσεις και τα αποτελέσματα των επιστημονικών δράσεων «για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή – η κλιματική κρίση – στο περιβάλλον». Τόνισε επίσης τις προθέσεις της Περιφέρειας Κρήτης για «δράσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των επιπτώσεων και της – όσο γίνεται καλύτερης – προσαρμογής με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς». Χαρακτήρισε επίσης την «υψηλού επιπέδου επιστημονική δουλειά» ως «απαραίτητο εργαλείο για να ασκηθεί η πολιτική της προσαρμογής και της μείωσης».
Ο αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Αναστασάκης δήλωσε τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σε μία τέτοια «κλιματική συμμαχία» ώστε «να έχουμε καλύτερη τύχη στη διαχείριση αυτού του ζητήματος που είναι και μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο σε σχέση με την αρχική θεώρηση».
Ο αντιπεριφερειάρχης Διασύνδεσης με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα Γ. Ματαλλιωτάκης ανέφερε «Στηρίζουμε την έρευνα, την Καινοτομία και είμαστε κοντά σε αυτό το πρόγραμμα και στις προσπάθειες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για να συνεργαστούμε όταν βγουν τα πρώτα αποτελέσματα με τους φορείς, την κοινωνία, τους πολίτες ώστε να επιτευχθεί η σωστή διάχυση».