Ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το κέντρο «Κομφούκιος» για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας σε φοιτητές, διδάσκοντες αλλά και πολίτες του Ρεθύμνου και του Ηράκλειου
Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας ανοίγονται μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται όχι μόνο στην ανταλλαγή φοιτητών αλλά και στην προσέλκυση Κινέζων φοιτητών στις σχολές του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Π.Κ.), καθώς και τα Κινεζικά ΑΕΙ South West, Renmin, Shandong, Sichuan έχουν ιδρύσει το Κέντρο Έρευνας Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού με στόχο την προαγωγή της μελέτης του αρχαίου ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού με έμφαση στη συγκριτική προσέγγισή τους.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία του κέντρου αλλά και το χειμερινό σχολείο με θέμα «The Origins of Civilizations: A Cretan Perspective», το οποίο πραγματοποιείται στου Γάλλου με τη συμμετοχή δέκα Κινέζων φοιτητών χθες ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Xiao Junzheng, βρέθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Το χειμερινό σχολείο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κέντρο Ελληνικού και Κινέζικου Πολιτισμού (ΚΕΛΚΙΠ), Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ), Southwest University of China.
Κατά την επίσκεψή τους στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους αντιπρυτάνεις Γιώργο Κοσιώρη, Δημήτρη Μυλωνάκη, Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, καθώς και με τους ακαδημαϊκούς Χλόη Μπάλλα και Σπύρο Αναστασιάδη, με τους οποίους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις προοπτικές συνεργασίας. Eκ μέρους του δήμου Ρεθύμνου στην συνάντηση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος παιδείας καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ Νεκτάριος Παπαδογιάνης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΚΕΛΚΙΠ της Κίνας Professor Cui Yanqiang, ο πρόεδρος του ΚΕΛΚΙΠ της Ελλάδας ομότιμος καθηγητής Στ. Βιρδιδάκης, η γραμματέας του ΚΕΛΚΙΠ της Ελλάδας, αναπλ. καθηγήτρια X. Μπάλλα και ο γραμματέας του ΚΕΛΚΙΠ της Κίνας, Wang Yong.
Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα τόνισε ότι η Κρήτη και το πανεπιστήμιό της είναι ελκυστικός προορισμός όχι μόνο για τουρισμό αλλά και για ακαδημαϊκά ζητήματα τονίζοντας ότι η συνεργασία των δυο πλευρών έχει λαμπρές προοπτικές.
Ο ίδιος ζήτησε πληροφορίες σε σχέση με τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, αφού η διδασκαλική σε αγγλική γλώσσα αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση Κινέζων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Όπως τον ενημέρωσαν οι αντιπρυτάνεις αυτή τη στιγμή σε προπτυχιακό πρόγραμμα στα αγγλικά διδάσκονται τα μαθήματα του τμήματος της ιατρικής σχολής, ενώ τα μεταπτυχιακά προγράμματα που είναι αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα ανέρχονται σε 15.
Όπως είπε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα και οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι περίπου 1 εκ. Για τους οποίους βασικό κριτήριο είναι η διδασκαλία να γίνεται στα αγγλικά.
Ο κ. Xiao Junzheng, μίλησε για την πρόταση όπου έχει κάνει στο υπουργείο Παιδείας για την διεξαγωγή μιας έκθεσης στην Κίνα, ώστε να γνωρίσουν οι Κινέζοι πολίτες τα ελληνικά ΑΕΙ. Ενώ τόνισε πως οι Έλληνες φοιτητές βεβαίως είναι πάντοτε καλοδεχούμενοι στην χώρα τους. Ο ίδιος πρότεινε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, ενώ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεσήμανε: «Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι ένα πάρα πολύ καλό πανεπιστήμιο που κατέχει πολύ υψηλή παγκόσμια κατάταξη. Θεωρώ ότι είναι ένα πανεπιστήμιο που έχει πολύ καλές ειδικεύσεις, οι οποίες κάνουν το πανεπιστήμιο πολύ ελκυστικό για τους Κινέζους φοιτητές. Το πρωί πήγα στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού και εκεί είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μου έχουν αφήσει πολύ μεγάλη και βαθιά εντύπωση και πιστεύω ότι θα ήταν ένας πολύ ελκυστικός χώρος για τους Κινέζους τουρίστες. Πιστεύω ότι το Ρέθυμνο είναι ένας τόπος που δεν τον ξέρουν πολλοί Κινέζοι, οπότε πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ ανοιχτές προοπτικές όσον αφορά στη συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στον ακαδημαϊκό χώρο, διότι η πόλη του Ρεθύμνου βασίζεται σε δύο άξονες, ο ένας είναι ο ακαδημαϊκός άξονας και ο άλλος είναι ο τουριστικός άξονας. Νομίζω θα μπορούσε στο μέλλον να βρεθούν κάποιοι τρόποι ώστε να συνδυάσουμε αυτούς τους άξονες και πιστεύω ότι οι προοπτικές συνεργασίας μας είναι πολύ λαμπρές στο μέλλον. Είχαμε συζητήσει για τις προοπτικές συνεργασίας στον ακαδημαϊκό χώρο. Νομίζω στο μέλλον θα μπορούσε να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων φοιτητών. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να φέρω περισσότερους Κινέζους φοιτητές για να σπουδάσουν εδώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο».
Κέντρο Κομφούκιος σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο
Ήδη, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ετοιμάζεται για τη λειτουργία του κέντρου Κομφούκιος, το οποίο θα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, όπου θα διδάσκεται η κινεζική γλώσσα. Στο κέντρο αυτό θα μπορούν να διδάσκονται πέραν από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες και πολίτες του Ρεθύμνου.
Ο ίδιος μιλώντας για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα κινέζικα ΑΕΙ αναφέρθηκε στο κέντρο μελέτης αρχαίου Ελληνικού και Κινέζικου πολιτισμού που έχει ιδρυθεί από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο βήμα συνεργασίας: «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα με κινέζικα πανεπιστήμια στην αγγλική γλώσσα, έτσι ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Κινέζους φοιτητές στο πανεπιστήμιό μας, αλλά να δώσουμε και την ευκαιρία σε δικούς μας φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στην Κίνα. Το πρώτο βήμα είναι να κάνουμε ένα κέντρο Κομφούκιος που θα χρηματοδοτείται από την Κίνα για να διδάξει τις κινέζικες παραδόσεις και την κινέζικη γλώσσα, όχι μόνο στους φοιτητές μας, αλλά και σε πολίτες, έτσι ώστε να εξοικειωθούν, δεδομένου ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η έλξη των Κινέζων τουριστών και η προσέγγισή μας με την κουλτούρα με αυτόν τον πολυπληθή λαό και που μας συνδέει μια αρχαία ιστορία. Το κέντρο Κουμφούκιος θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου υπό την εποπτεία του πανεπιστημίου και στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Βασικό στοιχείο που θα διδάσκεται θα είναι η γλώσσα. Είμαστε σε συζητήσεις με διάφορα πανεπιστήμια για να δούμε ποιο πανεπιστήμιο διδάσκει γλώσσα στην Κίνα, γιατί πρέπει να υπάρχει μια σύμπραξη μεταξύ δύο πανεπιστημίων τα οποία έχουν την εκπαίδευση πάνω στη γλώσσα, όπως έχουμε και εμείς τη Φιλοσοφική Σχολή, να υπάρχει και εκεί αντίστοιχη σχολή έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτή η σύμπραξη. Όσον αφορά στο πότε θα γίνει αυτό, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι θέμα της κινέζικης γραφειοκρατίας περισσότερο. Πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη χρόνια θα μπορούμε να το λειτουργήσουμε. Θα χρηματοδοτείται από την Κίνα, η οποία θα πληρώνει του διδάσκοντες. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο Κινέζους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε σύντομα, είναι να φτιάξουμε κοινά προπτυχιακά προγράμματα. Συνήθως το πρώτο βήμα είναι να διδάξουμε εμείς στην Κίνα. Αυτό που θα γίνει είναι να διδάξουμε και σε πανεπιστήμια και σε τεχνολογικά ιδρύματα μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης οκτώ προγράμματα τα οποία είναι σε επιστήμες αιχμής σε μια διάρκεια τριών ετών. Επομένως ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία όπου καθηγητές του Πανεπιστήμιου Κρήτης θα διδάξουν σε αντίστοιχα ιδρύματα δια ζώσης στην Κίνα. Τώρα εδώ είναι προπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι έρχονται στα πλαίσια ενός σχολείου για να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι Κινέζοι προπτυχιακοί φοιτητές από χειμερινό σχολείο. Αυτό προφανώς θα το επεκτείνουμε και θα το εγκαθιδρύσουμε έτσι ώστε να γίνεται κάθε χρόνο και να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές» είπε.
Ο αντιδήμαρχος παιδείας του δήμου Ρεθύμνου, Νέκταριος Παπαδογιάννης καλωσορίζοντας τον πρέσβη και τους Κινέζους ακαδημαϊκούς τους ενημέρωσε για την πόλη του Ρεθύμνου και τις προοπτικές συνεργασίας όχι μόνο σε ακαδημαϊκά αλλά και σε τουριστικό επίπεδο σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο δήμος μας είναι 47 χιλιάδες κάτοικοι και εδράζει πάνω στην πόλη της αρχαίας Ρίθυμνα. Είναι δηλαδή μια αρχαία πόλη, έχει ένα εξαιρετικό μεσαιωνικό κάστρο από την εποχή της Βενετοκρατίας και επίσης μια πολύ καλά διατηρημένη παλιά πόλη. Επίσης, ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται ή πενταπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες με τους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη, αλλά και εκτός Ευρώπης, και από την Κίνα έχουμε αρκετούς και από την Αμερική. Υπάρχει εδώ στον τόπο μας, στην αρχαία πόλη της Ελεύθερνας, η οποία έχει έναν καταπληκτικό μουσείου, μυκηναϊκή πόλη η οποία ανασκάφτηκε από τους καθηγητές τους Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, το Ρέθυμνο πάντα ήταν γνωστό στην Κρήτη ως πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Δεν είναι τυχαίο που η έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι το Ρέθυμνο. Είναι μικρή πόλη σε σχέση με το Ηράκλειο. Η ανάπτυξη της πόλης του Ρεθύμνου βασίζεται σε δύο πυλώνες, στο πανεπιστήμιο και στον τουρισμό. Εμείς θέλουμε να διασυνδέσουμε αυτούς τους δύο πυλώνες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για εμάς, με τη συνέργεια του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και των άλλων πανεπιστημίων της Κρήτης και της Ελλάδας, να έχουμε εδώ στον τόπο μας θερινά ή και σε χειμερινά σχολεία που θα φέρουν αρκετούς φοιτητές, αλλά ακόμα και προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο στα αγγλικά που θα προσεγγίσουμε φοιτητές. Το βιοτικό επίπεδο είναι σχετικά καλό, ο καιρός στην Κρήτη είναι εκπληκτικός και επίσης υπάρχουν καλά πανεπιστήμια. Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε Κινέζους φοιτητές, Κινέζους καθηγητές, αλλά και απλούς πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν το Ρέθυμνο και για αυτόν τον σκοπό υπάρχει ειδικό τμήματα, το τμήμα Τουρισμού δήμου Ρεθύμνης, το οποίο μπορώ να φέρω σε επαφή, κάθε προσπάθεια που θα γίνει από τη μεριά σας, ώστε να έχουμε τουρίστες Κινέζους στο Ρέθυμνο. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η χειμερινή περίοδος, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, γιατί σε αυτήν την περίοδο όλες οι ομορφιές είναι πολύ πιο εύκολες κανείς να τις δει ή να κινηθεί. Ευελπιστούμε στη δική σας θετική άποψη και αύρα, ότι αυτή η μικρή πόλη να μπορεί να δεχτεί Κινέζους πολίτες, αλλά κυρίως φοιτητές και καθηγητές σε συνέργεια με το πανεπιστήμιο».