20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ

Το πανεπιστήμιο Κρήτης ανακήρυξε τον Μηνά Σαματά σε ομότιμο καθηγητή του τμήματος Κοινωνιολογίας

Σε ομότιμο καθηγητή του τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης ανακηρύχθηκε χθες ο Μηνάς Σαματάς. Ένας τιμητικός τίτλος που επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την επί 32 συναπτά έτη πορεία του Μηνά Σαματά, στο ακαδημαϊκό ίδρυμα του νησιού. Μια πορεία που ξεκίνησε με την έναρξη της λειτουργίας του τμήματος κοινωνιολογίας, το οποίο υπηρέτησε με πολύ μεράκι, ζήλο και πάθος, χτίζοντας σχέσεις αγάπης και εκτίμησης με συναδέλφους, υπάλληλους και φοιτητές με τους οποίους μάλιστα ακόμα και σήμερα διατηρεί επαφές.

Επέδειξε αφοσίωση στο τμήμα, παρέχοντας σημαντικό διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο με διακριτή συμβολή στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Συνέβαλε στην ανάπτυξη δικτύου συλλόγου αποφοίτων του τμήματος Κοινωνιολογίας και ανέπτυξε καινοτόμο ερευνητικό έργο στο πεδίο της πολιτικής κοινωνιολογίας, το οποίο έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης.

Τον τιμητικό τίτλο απένειμε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτριος Μυλωνάκης, παρουσία του κοσμήτορα της σχολής Κοινωνικών, Επιστημών, καθηγητή Γεωργίου Παναγή, και του προέδρου του τμήματος Κοινωνιολογίας, καθηγητή Γεωργίου Τσιώλη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συνάδελφοι, φίλοι υπάλληλοι και φοιτητές του ΑΕΙ.

Ο τιμώμενος καθηγητής Μηνάς Σαματάς, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που του έγινε από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, στο οποίο με αδιάκοπη αφοσίωση υπηρέτησε από το 1987 και μέχρι σήμερα από τη θέση του συνταξιούχου εξακολουθεί να συνεργάζεται, να στηρίζει και να προσφέρει: «Πράγματι για κάθε δάσκαλο που τελειώνει την πορεία του σε όλες τις βαθμίδες είναι πολύ συγκινητικό.

Εκ των πραγμάτων γίνεται ένας αναστοχασμός και μια αποτίμηση του έργου που έχει κάνει και ιδιαίτερα τι έχει αφήσει και τι έχει ενσταλαχτεί στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μετά από τόσα χρόνια. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και θα έλεγα ικανοποιημένος. Νομίζω ότι έχω αφήσει μια καλή ανάμνηση – αν και Σαματάς – επειδή έκανα και σαματά, έχω αφήσει μια καλή ανάμνηση στα παιδιά, με πολλά από αυτά έχω επικοινωνία και το μόνο που μου λείπει από αυτή τη θητεία, είναι αυτή η επικοινωνία με τα παιδιά στο αμφιθέατρο, στην τάξη, αλλά είμαι ευχαριστημένος που έχω ένα ολόκληρο δίκτυο επικοινωνίας μαζί τους και χαίρομαι πάρα πολύ που η επιστήμη μας αν και θεωρείται ότι είναι μη χρήσιμη για την αγορά, εν τούτοις είναι πολύ σημαντική κι έχει βοηθήσει πάρα πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες, άσχετα με τη δουλειά που κάνουν, να βρουν τον δρόμο τους και να είναι χρήσιμοι και αυτό μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Σημερινός τίτλος που μου δόθηκε ήδη από το 2020 από το τμήμα και τη Σύγκλητο είναι ο μόνος τίτλος τιμής που έχω πάρει από το πανεπιστήμιο Κρήτης και μου δίνει και χαρά και ευθύνη. Ευτυχώς αν έχω υγεία θα συνεχίσω όσο μπορώ στο μετερίζι μου, ως αφυπηρετήσας συνταξιούχος, να προσφέρω στην τοπική κοινωνία και να έχω σχέση με το πανεπιστήμιο που αγαπώ τόσο πολύ και έδωσα τη ζωή μου για 32 ολόκληρα χρόνια. Το ουσιαστικό είναι οι σχέσεις, τα αισθήματα που έχω κτίσει και απολαμβάνω από τους συναδέλφους, από τους φοιτητές, από τους διοικητικούς υπάλληλους, από όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαματάς.

Ερωτώμενος σχετικά με το μέλλον του ΑΕΙ του νησιού, ο κ. Σαματάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε ότι «Πέρα από τις όποιες μεταρρυθμίσεις και δύσκολες συνθήκες που περνάμε όχι μόνο τοπικά αλλά παγκόσμια, το πανεπιστήμιο Κρήτης απέδειξε ότι έχει δύναμη, έχει προσωπικό, έχει ιστορία, έχει πολιτισμό, κουλτούρα και το δυναμικό των ανθρώπων που είμαι σίγουρος ότι συμβάλλουν, εργάζονται σκληρά και δεν έχουμε να φοβόμαστε για το μέλλον του πανεπιστημίου. Αυτό για το οποίο δυστυχώς πρέπει να αγωνιστούμε – αφορά όλα τα ΑΕΙ – είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση, να αγωνιστούμε για τις συνθήκες των ελληνικών ΑΕΙ. Το πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει τίποτα να φοβάται και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάει ακόμα καλύτερα».

Ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Μυλωνάκης, μιλώντας για τη απονομή τίτλου στον καθηγητή Μηνά Σαματά ανέφερε: «Η ομοτιμοποίηση ενός αφυπυρετήσαντος μέλους σαν τον Μηνά Σαματά δεν αποτελεί μια τυπική πράξη. Έχει ένα βαθύ συμβολισμό, αποτελεί ένα φόρο τιμής στους ανθρώπους που υπήρξαν πριν από εμάς και έθεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία βαδίσαμε οι υπόλοιποι και υπό την έννοια αυτή, ο τίτλος αυτός συμβολίζει και τη συνέχεια του πανεπιστημίου. Υπάρχουν δε και κάποιοι συνάδελφοι στα πρόσωπα των οποίων τιμάμε την ίδια την ιστορία του πανεπιστημίου Κρήτης. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Μηνάς Σαματάς, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του τμήματος Κοινωνιολογίας που ταυτίστηκε όσο λίγοι με το τμήμα και το πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο πρόσωπο του κ. Μηνά Σαματά ο τίτλος αυτός αποκτά μια άλλη διάσταση, γιατί ο κ. Σαματάς είναι τώρα που μιλάμε και είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνει ενεργό μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αρθρογραφεί σε τακτική βάση στον τοπικό τύπο και είναι από τα πιο ενεργά μέλη, μιας προσπάθειας που κάνουμε το τελευταίο διάστημα, για σύσταση συλλόγου Αφυπηρετήσαντων Καθηγητών του πανεπιστήμιου Κρήτης. Η αγάπη του κ. Σαματά για το πανεπιστήμιο Κρήτης φαίνεται ανάγλυφα από τις τόσες μελέτες γνώμης που έχει κάνει για τους φοιτητές και τους διδάκτορες του πανεπιστημίου, αλλά και από τις άοκνες προσπάθειες του να συνδέσει το πανεπιστήμιο Κρήτης με την τοπική κοινωνία, αλλά και με τους απόφοιτους του τμήματος κοινωνιολογίας».

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, τόνισε: «Ο Μηνάς Σαματάς ήρθε στο πανεπιστήμιο Κρήτης τη χρονιά που ιδρύθηκε το τμήμα στο οποίο εντάχθηκε, το 1987, το τμήμα Κοινωνιολογίας και μπορεί κανείς να πει ότι η εξέλιξη του ίδιου και του τμήματος κατά κάποιο τρόπο ταυτίστηκαν. Η προσφορά του δεν είναι όμως απλώς μακρά, είναι και πολυσχιδής και επομένως σήμερα το πανεπιστήμιο Κρήτης απονέμει στον Μηνά Σαματά την οφειλόμενη τιμή για τη μακρά και πολυσχιδή αυτή προσφορά του».