Τον Απρίλιο κηρύσσεται ανεπίσημα η έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2025 στην Κρήτη, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, οι οποίοι τονίζουν ότι οι προκρατήσεις επισκεπτών για το Πάσχα, αλλά και για το καλοκαίρι βρίσκονται σε υψηλά και ικανοποιητικά επίπεδα, την ώρα που αναζητούν λύση στη δυσκολία εύρεσης ξενοδοχοϋπαλλήλων
Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα αναμένεται να αποτελέσει την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2025 για την Κρήτη, με τις πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίγουν μέσα στον Απρίλιο. Το φετινό «συναπάντημα» του ορθόδοξου με το καθολικό Πάσχα έχει δημιουργήσει μία βολική χρονική συγκυρία για την έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων, με τα δείγματα που προκύπτουν από τις προκρατήσεις να είναι θετικά, τόσο για τους μήνες αιχμής, όσο και για αυτούς που βρίσκονται στα άκρα της σεζόν. Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία είναι οι τρεις παραδοσιακές αγορές, κορωνίδες του Κρητικού τουρισμού, οι οποίες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για ακόμα μία χρονιά, με τον στόχο των ξενοδόχων να παραμένει η διατήρηση μιας σταθερής και κυρίως ομαλής, ανοδικής πορείας κατά μήκος της σεζόν.
Μικρή, αλλά απαραίτητη ανάσα θα δώσουν στα ξενοδοχεία οι μετακλητοί από χώρες του εξωτερικού εργαζόμενοι, οι οποίοι θα καλύψουν θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης, αλλά μεγάλων αναγκών. Εν αναμονή της οριστικής υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το πρόβλημα της εύρεσης εργατικών χεριών, αποτελεί έναν μόνιμο ζήτημα που απασχολεί τους ξενοδόχους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι προχωρούν ακόμα και σε γενναίες αυξήσεις στις μισθοδοσίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν επάρκεια στη στελέχωση, αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών, των επιχειρήσεών τους. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι δυσοίωνες στο κομμάτι της εύρεσης κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τα ξενοδοχεία, από τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι απομακρύνονται από τον κλάδο. Το άνοιγμα νέων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και το αεροδρόμιο του Καστελίου το 2028 προβλέπονται να δαγκώσουν το χάσμα ανάμεσα στις απαιτήσεις των ξενοδόχων και στη διαθεσιμότητα του εργατικού κόσμου.
Από 1η Απριλίου το άνοιγμα των ξενοδοχείων
Τις πρώτες μέρες του Απριλίου προμηνύεται το άνοιγμα της πλειοψηφίας των ξενοδοχειακών μονάδων, με τις πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, στο Αεροδρόμιο του Ηρακλείου να ξεκινούν περίπου την ίδια περίοδο, σύμφωνα με όσα επεσήμανε, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων. «Από 1 Απριλίου ξεκινούν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία. Το Πάσχα των καθολικών είναι σε πολύ βολική ημερομηνία φέτος, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι και μετά το Πάσχα θα συνεχίσει κανονικά η ροή των αφίξεων». Αυξημένες είναι οι προκρατήσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το ενδιαφέρον να πέφτει προσωρινά με το πέρας αυτής, αλλά να αναζωπυρώνεται άμεσα μέσα στον Μάιο, όπως ανέφερε ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.». «Ο Απρίλης είναι ο μήνας που ξεκινάμε. Στο κομμάτι των προκρατήσεων υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη Μεγάλη εβδομάδα και την εβδομάδα που ακολουθεί μετά το Πάσχα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, περίπου 10-11 Απριλίου. Φέτος είναι κομβικό το Πάσχα. Προς το τέλος Απριλίου παρουσιάζεται μία ελαφριά κάμψη και μετά από τα μέσα Μαΐου αρχίζει εκ νέου η κίνηση».
Ως «βολικό» χαρακτήρισε το Πάσχα ο Γιώργος Σφακιανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Κρήτης, με τις ξενοδοχειακές μονάδες να ξεκινούν την προετοιμασία τους από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. «Φέτος μας βολεύει πολύ το Πάσχα που πέφτει στις 20 του μήνα, οπότε τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από τις αρχές του Απριλίου», ανέφερε.
«Αύξηση 15% στις προκρατήσεις από Μεγάλη Βρετανία»
Άκρως θετική είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τις προκρατήσεις της φετινής τουριστικής περιόδου, με τις μεγάλες, παραδοσιακές αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας να εμφανίζουν ικανοποιητικό ενδιαφέρον. «Η ροή των προκρατήσεων είναι πολύ καλή, μέχρι και τον Δεκέμβριο που διαμορφώθηκαν τα πρώτα στατιστικά, έγινε αντιληπτό ότι είμαστε αρκετά καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Τα νούμερα και η εικόνα είναι αρκετά νωρίς για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα. Αναλογικά, ο Απρίλιος έχει θετικά δείγματα, με τη Γερμανία να έχει σχετικά αυξημένο ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε ο Χαράλαμπος Μπιρλιράκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου σε δηλώσεις που παραχώρησε στα «Ρ.Ν.». Περίοδο εκπτώσεων διανύουν τα ξενοδοχεία, με τις υπάρχουσες προσφορές να δημιουργούν κίνητρα για προκρατήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη σχετική πτώση που εμφανίζεται στο ενδιαφέρον των επισκεπτών, μετά την ολοκλήρωση των εκπτωτικών πακέτων. Ο κ. Σφακιανάκης επεσήμανε: «Υπάρχει μία πολύ καλή ροή κρατήσεων, η οποία οφείλεται και στις εκπτώσεις και πολλοί προσπαθούν να κλείσουν από νωρίς για να πάρουν καλές τιμές. Την άνοιξη αρχίζει και πέφτει η ροή, όπως έγινε και πέρυσι, ωστόσο η σεζόν έκλεισε θετικά και το ίδιο αναμένουμε και για φέτος. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη Βρετανική αγορά».
Αντίστοιχες εκτιμήσεις έκανε και ο κ. Πελεκανάκης, ο οποίος σημείωσε: «Οι προκρατήσεις μέχρι στιγμής είναι σε πολύ καλό επίπεδο, η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό προκρατήσεων, με αύξηση περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι. Οι προκρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο είναι ικανοποιητικές, ενώ μεγάλος στόχος είναι τα άκρα: Απρίλιο Μάιο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Πέρσι οι άκρες της σεζόν ήταν πολύ ψηλά, αν καταφέρουμε το ίδιο και φέτος θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι». Ο κ. Τσακαλάκης πρόσθεσε με τη σειρά του: «Οι μήνες της υψηλής περιόδου, Ιούλιος και Αύγουστος εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό προκρατήσεων. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία, οι οποίες είναι οι δύο μεγάλες τροφοδοτικές χώρες του Κρητικού τουρισμού».
«Ο υπάλληλος διαλέγει τον εργοδότη και όχι ο εργοδότης τον υπάλληλο»
Χρόνιο πρόβλημα αποτελεί για τους ξενοδόχους η εύρεση κατάλληλου εργατικού δυναμικού, κυρίως για θέσεις που δεν απαιτούν εξειδίκευση, για σημαντικά όμως πόστα που αφορούν την καθαριότητα, την εξυπηρέτηση και την κουζίνα. «Το πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό θα το έχουμε για τα επόμενα χρόνια και δεν πρόκειται να λυθεί πολύ σύντομα, αντιθέτως θα οξύνεται ακόμα περισσότερο, λόγω της αύξησης των κλινών στο νησί και αφετέρου λόγω του ανοίγματος του αεροδρομίου στο Καστέλι, που θα απασχολήσει 7.000 άτομα. Οι ελλείψεις είναι παντού, στις καμαριέρες, στους μάγειρες, τους σερβιτόρους, την υποδοχή και σε όλα τα πόστα. Η μεγαλύτερη έλλειψη όμως είναι στις καμαριέρες, γιατί οι περισσότερες γυναίκες έχουν φύγει από τα ξενοδοχεία και έχουν πάει στα Airbnb και στα διαμερίσματα», συμπλήρωσε ο κ. Πελεκανάκης.
Ο κ. Σφακιανάκης με τη σειρά του τόνισε: «Αναπτύσσεται ο τουρισμός, όμως δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό. Οι επιχειρήσεις δουλεύουν σε δύο κατευθύνσεις, δίνουν μεγαλύτερες αποδοχές και προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίες. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και ενίσχυση από το κράτος, προς τους εποχιακά εργαζόμενους. Εμείς χάνουμε προσωπικό, επειδή δεν μπορούμε προσφέρουμε 12 μήνες εργασίας, άρα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλους κλάδους». Αυξήσεις στις απολαβές και προτεραιοποίηση στους καλούς υπαλλήλους είναι ανάμεσα στα μέτρα των ξενοδόχων για να κρατήσουν το υπάρχον εργατικό δυναμικό. «Τον καλό υπάλληλο, όταν τον βρουν, δεν τον αφήνει κανείς να φύγει, αλλά θα τον πληρώσουν και με το παραπάνω. Φτάσαμε στο σημείο να διαλέγει ο υπάλληλος τον εργοδότη και όχι ο εργοδότης τον υπάλληλο. Μας λείπουν εργατικά χέρια σε καμαριέρες και στην κουζίνα. Ψάχνουμε εργαζόμενους που δεν απαιτείται μεγάλη εξειδίκευση», συμπλήρωσε ο κ.Τσακαλάκης.
«Οι μετακλητοί εργαζόμενοι θα καλύψουν το 10% των ελλείψεων»
Παρότι τα εργατικά χέρια προερχόμενα από το εξωτερικό μπορούν να εξυπηρετήσουν την κάλυψη σημαντικών κενών σε θέσεις εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες, το ζήτημα της στέγασης προβληματίζει τους ξενοδόχους. «Γίνονται προσπάθειες από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να φέρουν εργατικό δυναμικό από διάφορες χώρες της Ανατολής, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό, λόγω και της έλλειψης υποδομών στα ξενοδοχεία. Υπάρχει πρόβλημα με τη στέγαση αυτών των ανθρώπων, καθώς τα ξενοδοχεία δεν έχουν τόσο διαθέσιμο χώρο για να στεγάσουν όλους τους εργαζομένους», σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη.
«Οι μετακλητοί εργαζόμενοι θα λύσουν ένα μέρος του προβλήματος, σε εργασίες χαμηλής εξειδίκευσης, όμως δεν μπορούν καλύψουν σημαντικά πόστα», σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης. Οι ανάγκες των καιρών έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για αναζήτηση εργατικών χεριών, από άλλες χώρες, προκειμένου να καλυφθεί έστω ένα 10% των ελλείψεων, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσακαλάκης: «Έχουμε επιδοθεί όλοι σε αυτό το κομμάτι, γιατί είναι η μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε να εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην παραγωγική αλυσίδα. Οι μετακλητοί θα καλύψουν ένα 5-10% των ελλείψεων».
Ως ανάσα για τα ξενοδοχεία χαρακτήρισε τους μετακλητούς εργαζομένους ο κ. Μπιρλιράκης, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν όρια για τις προσλήψεις εργατικών χεριών που προέρχονται από το εξωτερικό: «Γίνονται προσπάθειες με τους μετακλητούς, για να καλυφθούν οι πολλές κενές θέσεις, σε σημαντικά τμήματα όπως είναι η καθαριότητα και η κουζίνα. Υπάρχουν όρια στους μετακλητούς, αλλά οποιαδήποτε ποσοστό εργατικό χεριών προσέλθει, θα είναι μία ανάσα, για να μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά».