Συνεχίζονται οι δυσκολίες με την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Στο 20% το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού για τις επιχειρήσεις
Οξύμωρη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στα καταστήματα της εστίασης στο Ρέθυμνο, με τις ελλείψεις στα εργατικά χέρια να είναι μεγάλες, την ώρα που το υπάρχον εργατικό δυναμικό διεκδικεί σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και εξαήμερη ή επταήμερη εργασία για την τουριστική περίοδο. Τα μεγάλα κενά στο σύνολο των ειδικοτήτων και ιδιαίτερα στα πόστα που απαιτούν τεχνογνωσία και εμπειρία, όπως η κουζίνα, αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν τα κενά τους να ξεπερνούν το 20%. Προσωρινές λύσεις αναμένεται να δοθούν μετά τις 15 Ιουνίου, όταν το φοιτητικό δυναμικό της πόλης θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με τις εξεταστικές και θα μπορεί πλέον να στελεχώσει τις επιχειρήσεις, ωστόσο οι φοιτητές καλύπτουν κυρίως θέσεις εξυπηρέτησης και σέρβις. Μόνιμα αναρτημένες βρίσκονται οι αγγελίες που ζητούν προσωπικό, προερχόμενο ακόμα και από περιοχές εκτός Κρήτης, ωστόσο η δυσκολία στην παροχή στέγης, αίτημα αρκετά συχνό, καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την πρόσληψη αυτού του είδους των εργαζομένων.
Παράλληλα, δυσκολίες στην προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων εξακολουθεί να επιφέρει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία έχει εφαρμοστεί καθολικά σε εστίαση και τουρισμό από την 1η του Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι συχνά αμελούν να χτυπήσουν την κάρτα κατά την προσέλευση ή την αποχώρησή τους, καθώς και να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο σε περίπτωση που απουσιάζουν από τη δουλειά ή προχωρήσουν σε εσωτερικές αλλαγές ωραρίων με συναδέλφων τους. Τα συχνά ακαθόριστα ωράρια της εστίασης, καθώς και η ανάγκη για μεγαλύτερη εποπτεία και καθοδήγηση από τους εργοδότες είναι επίσης παράγοντες που εντείνουν τα προβλήματα, με τους ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας ναι μεν να πραγματοποιούνται, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν έχει καταγραφεί κάποιο πρόστιμο ακόμα. Όπως τόνισαν, παρατηρείται μία ανεκτικότητα για το πρώτο αυτό χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου, η οποία όμως δεν αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εποχικές επιχειρήσεις στην εξεύρεση εργατικών χεριών σύμφωνα με όσα ανέφερε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.», ο Μιχάλης Χάσικος, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης στο Ρέθυμνο. «Πραγματικά υπάρχουν κενές θέσεις και το ζήτημα δεν θα διορθωθεί, από τη στιγμή που ανοίγουν διαρκώς επιχειρήσεις και αυξάνεται η επιχειρηματικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι εποχιακές. Οι επιχειρήσεις που είναι ανοικτές όλο τον χρόνο συνήθως βρίσκουν προσωπικό», επισημαίνοντας επίσης ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υψηλές απολαβές σε ανειδίκευτο προσωπικό πλήττουν τον ανταγωνισμό. Σημαντικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό είναι επίσης η εικόνα που καταγράφει ο Χάρης Αυγουστάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου, ο οποίος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στα καταστήματα εστίασης, ο αριθμός των εργαζομένων σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν είναι περίπου οκτώ προς δέκα άτομα, υπάρχει δηλαδή μία απόκλιση της τάξης του 20%. Σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ενώ πλέον αν κάποιο μαγαζί δουλεύει με το 80% ή 90% του προσωπικού μπορεί να νιώθει ικανοποιημένο. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Οι περισσότεροι συνάδελφοι ψάχνουν να βρουν προσωπικό. Οι ανάγκες είναι ίδιες με πέρυσι και με μία μικρή διαφορά προς τα πάνω», ανέφερε, ενώ αναφορικά με τις αλλαγές στις απολαβές του εργατικού δυναμικού, συμπλήρωσε ότι αυτές κινούνται σταθερά προς τα πάνω τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αυγουστάκης, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που ζητούν να εργαστούν για έξι ή ακόμα και επτά ημέρες την εβδομάδα, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις των καιρών. «Όταν η σεζόν είναι επτά μήνες, το ταμείο ανεργίας τρεις και μετά τον χειμώνα πρέπει οι εργαζόμενοι να καθίσουν μερικούς μήνες, δεν βγαίνει» ανέφερε.
Ως ένα τεράστιο, μόνιμο και δυσεπίλυτο πρόβλημα χαρακτήρισε το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών ο Όθωνας Χριστουλάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παλιά πόλη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.». Όπως τόνισε: «Εμείς σαν επιχείρηση έχουμε μόνιμα μία αγγελία και ζητάμε προσωπικό, ακόμα και από άλλα σημεία της Ελλάδας, όπως Πελοπόννησο και Αθήνα, αλλά αυτοί οι εργαζόμενοι θέλουν διαμονή, πράγμα πολύ δύσκολο. Είναι πολύ επικίνδυνο να έρθουμε στο σημείο να μειώσουμε τους καταλόγους μας, τα ωράριά μας, γιατί αυτά δεν θα μας καταστήσουν βιώσιμους». Σύμφωνα με τον κ. Χριστουλάκη, το πρόβλημα συναντάται σε όλες τις ειδικότητες, ενώ οι φοιτητές, που κάποτε αποτελούσαν λύση, πλέον μοιάζουν απρόθυμοι να απασχοληθούν, στον βαθμό τουλάχιστον που το έκαναν. Περισσότερες ώρες ζητάει να εργαστεί το υπάρχον εργατικό δυναμικό σύμφωνα με τον κ. Χριστουλάκη. «Υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι που ψάχνουν ένα δεύτερο ωράριο, θέλουν να δουλέψουν δύο οκτάωρα, αλλά από τον νόμο δεν επιτρέπεται ως δεύτερη εργασία να δουλέψει ο εργαζόμενος πάνω από πέντε ώρες», ανέφερε και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν θέλει να παρανομήσει, προκειμένου να είναι ευχαριστημένος κάποιος εργάτης», καθώς και ότι ακόμα και οι μετακλητοί εργαζόμενοι από ξένες χώρες έχουν υψηλές απαιτήσεις, ως προς τη διεύρυνση των ωραρίων τους. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Χάσικος, πρόβλημα υπάρχει και στην απασχόληση των εργαζομένων που ασχολούνται με τη λάντζα, καθώς αυτοί δεν είναι πολλοί και κυρίως μετακινούνται διαρκώς από επιχείρηση σε επιχείρηση.
Προβλήματα στη συνέπεια και στην τυπικότητα συναντούν οι επιχειρήσεις στο κομμάτι της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Αυγουστάκη. «Εμείς προσπαθούμε να είμαστε όσο συνεπείς γίνεται, αλλά δυστυχώς δεν είμαστε η Τράπεζα ή το εμπορικό κατάστημα με στάνταρ ωράρια. Στην εστίαση είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί στο 100% το μέτρο. Και οι εργοδότες θα πρέπει να κάνουν μία καλύτερη εποπτεία, αλλά και οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι πρέπει να είμαστε λίγο περισσότερο τυπικοί», ανέφερε και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να μην έρθουν στη δουλειά χωρίς να ενημερώσουν. «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει αδυναμίες, τις οποίες πρέπει να κοιτάξουμε και να δούμε πότε θα γίνουν διορθώσεις. Η κάρτα χρειάζεται για να υπάρχει μία ισονομία γενικότερα στις επιχειρήσεις, στις νόμιμες επιχειρήσεις δεν κάνει ζημιά, απλά υπάρχουν κάποια λάθη τα οποία πρέπει να διορθωθούν», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Χάσικος. «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας τείνει να γίνει συνήθεια. Οι εργαζόμενοι ενώ χτυπούν προσέλευση, ξεχνούν συχνά να χτυπήσουν αποχώρηση και από πλευράς εργαζόμενων δεν υπάρχει συνευθύνη στο τυχόν λάθος το οποίο θα γίνει, όλα τα επιβαρύνεται ο εργοδότης», πρόσθεσε ο κ. Χριστουλάκης, τονίζοντας επίσης ότι υπάρχει μία ανεκτικότητα προς την προσαρμογή, ωστόσο οι έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας και οι παρατηρήσεις δεν απουσιάζουν.