20 °C Rethymno, GR
26/05/2022

Ουκρανία…

Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν… Πωλ Βαλερύ 1871-1945 γάλλος ποιητής.

«Σήμερα η μέρα δεν ξημέρωσε. Μη σε ξεγελάει ο ήλιος. Σήμερα νύχτωσε ο ουρανός και κανείς δεν ξέρει για πόσο. Σήμερα αντί για σχολείο και δουλειές, μπαίνουν σε καταφύγια. Σήμερα ηχούν σειρήνες και δεν είναι άσκηση ετοιμότητας. Σήμερα πρέπει να πάρουν μαζί τους λίγα πράγματα βιαστικά, μα τι να πρωτοπάρεις; Εσύ τι θα προλάβαινες να πάρεις; Σήμερα δεν έχει φως. Έχει μόνο σκοτάδι, σκοτάδι και φόβο. Τούτος ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος. Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι. Όταν τέλειωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο.  Μπέρτολτ Μπρεχτ 1898-1956 γερμανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης».

Ο Μπρέχτ και ο Βαλερύ τα είπαν όλα για τον πόλεμο μέσα σε λίγες γραμμές, αλλά ποιος τους ακούει; Ο άνθρωπος ξεχνά πολύ γρήγορα και πρέπει συνέχεια να του υπενθυμίζεις..

Ο λόγος φυσικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρώτη σκέψη για οικονομικό σεμινάριο είναι πως γίνεται η φτωχοποιημένη Ελλάδα των μνημονίων, να αγοράζει όπλα από τους ισχυρούς, για να προστατευθεί από τον επιθετικό γείτονα και να τα δίνει δωρεάν, για τον πόλεμο που κάνουν τα συμφέροντα των ισχυρών, στην πλάτη της Ουκρανίας …

Ο τρόπος σκέψης των μεγάλων για τις πολεμικές επιχειρήσεις έχει πλέον αλλάξει και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια. Ξεκίνησε μια νέα μορφή πολέμου, αυτή των άμεσων οικονομικών κυρώσεων στον επιτιθέμενο, με τα ανάλογα αντίποινα απ’ αυτόν. Η απειλή χρήσης των πυρηνικών είναι πάντα το έσχατο σημείο πίεσης απ’ όλες τις πλευρές, κάτι που αν υπάρχει περίπτωση να συμβεί, μπορεί να σημάνει ακόμη και το τέλος του πλανήτη. Σκέψη κάθε λογικού είναι πως υπάρχουν παντού σώφρονες άνθρωποι οι οποίοι, την κατάλληλη στιγμή, θα πάρουν τη σωστή απόφαση της μη χρήσης τους, μέσα από τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν θεσμοθετηθεί, παρά τις όποιες διαταγές.

Στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 δεν θυμάμαι να υπήρξαν άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία. Τώρα οι κυρώσεις ήταν άμεσες και συγκεκριμένες, οι οποίες τελικά έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη. Προσπαθώ να θυμηθώ το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ τι μέτρα είχε πάρει στην περίπτωση της Κύπρου; Πόσες καταδικαστικές αποφάσεις έχουν βγει για την Τουρκία στον ΟΗΕ και πόσες από αυτές έχουν εφαρμοστεί; Τι ρόλο παίζουν τελικά αυτοί οι δυο οργανισμοί το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ και πότε επεμβαίνουν, για τους λόγους που υποτίθεται ότι ακριβώς έγιναν;

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια των μεγάλων δεν έχουν τέλος. Τα σύνορα της Ευρώπης φαίνεται να αλλάζουν για μια ακόμη φορά. Συνοπτικά τι πέτυχε η Ρωσία με την επίθεση; Με την εισβολή της στην Ουκρανία, πέρα από τους χιλιάδες αθώους νεκρούς και την οικονομική ζημιά σε όλο τον κόσμο, μάλλον ξαναπυροδότησε ένα αντικομουνιστικό κίνημα παγκοσμίως! Ξαναχώρισε τον πλανήτη σ΄αυτό που ήταν τις τελευταίες δεκαετίες σε λανθάνουσα κατάσταση. Σε κακούς και καλούς. Ξαναγύρισε τον πλανήτη εκεί που έγιναν πολλές προσπάθειες από τους προηγούμενους ηγέτες να ξεφύγει. Στον ψυχρό πόλεμο. Απείλησε για χρήση πυρηνικών όπλων, όταν γνωρίζει, ότι η χρήση τους μπορεί να είναι πιθανός δρόμος χωρίς επιστροφή, στον πλανήτη γη. Η Γερμανία, που αιματοκύλισε τον κόσμο δυο φορές μέσα σε 20 χρόνια με δυο παγκόσμιους πολέμους, πήρε την απόφαση, για πρώτη φορά μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, να ξεκινήσει πρόγραμμα εξοπλιστικών συστημάτων, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η Ευρώπη για πρώτη φορά δείχνει να θέλει και τολμά να κάνει τη σκέψη μόνιμου ευρωπαϊκού στρατού.

Καθένας προσπαθεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα και να δει σωστά την πραγματικότητα σε ότι συμβαίνει στον κόσμο. Είναι σχεδόν πάντα αδύνατο, αφού η παραπληροφόρηση και η ερμηνεία των γεγονότων, επιτιθέμενων και αμυνόμενων, είναι πάντα εκ διαμέτρου αντίθετες. Όσο κι αν μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, το νόμισμα στις πολεμικές συρράξεις έχει πάντα δυο όψεις. Τα ΜΜΕ είναι σύνηθες να στερούν την αλήθεια από την πλατειά μάζα, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, για δικούς τους λόγους. Η πραγματική αλήθεια των γεγονότων μαθαίνεται, όπως ξέρουμε όλοι, αρκετά χρόνια αργότερα.

Η Ρωσία, όπως γνωρίζουμε, είναι μια αχανής χώρα αυτάρκης σε βασικά αγαθά επιβίωσης. Το ποιος είναι κερδισμένος ή χαμένος τελικά από τις οικονομικές κυρώσεις δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα. Εκτός των χρημάτων της Ρωσίας που τα έχουν παγώσει στη δύση, η Ρωσία μεταξύ σοβαρού και αστείου μένει χωρίς McDonald’s , Coca cola και Pepsi, ενώ σχεδόν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης μένει χωρίς φυσικό αέριο, χωρίς σιτάρι, χωρίς πετρέλαιο και με εκατομμύρια ανθρώπους σε φτώχεια και εξαθλίωση. Η δύση μπορεί να έχει τα χρήματα, αλλά με αυτά δεν μπορεί να φτιάξει τεχνητά σιτάρι, πετρέλαιο και τα λοιπά αγαθά πρώτης ανάγκης για επιβίωση. Υποθέτω πως ευχή όλων είναι η παράνοια του πολέμου να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να επανέλθει και η ζωή στον πλανήτη σε φυσιολογικότερους ανεκτούς ρυθμούς.

Από την αρχή τέθηκε το θέμα για το αν η χώρα μας βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας υστερεί απελπιστικά στη διπλωματία. Δεν είμαι μάντης για να το γνωρίζω, ωστόσο ανατρέχοντας στην ιστορία, στην οποία οι Έλληνες δεν δίνουμε και πολλή σημασία και ποτέ δεν δείξαμε ότι διδασκόμαστε από αυτήν, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι:  Στον πόλεμο της Κριμαίας το 1919 η Ελλάδα εξυπηρέτησε την ΑΝΤΑΝΤ στέλνοντας εκστρατευτικό σώμα 25 χιλιάδων ανδρών. Τα αντίποινα από το Λένιν ήταν να χρηματοδοτήσει με 11 εκατομμύρια χρυσά ρούβλια τον Κεμάλ, στην αναμέτρηση του με την Ελλάδα. Η κατάληξη και τα διαρκή προβλήματα με τη γείτονα χώρα στη συνέχεια είναι νομίζω σε όλους γνωστά. Λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Βλέποντας την Τουρκία να έχει άμεση σχέση και εμπλοκή στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων των εμπόλεμων και 100 χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα και την τραγική Μικρασιατική καταστροφή, ευχή όλων είναι, λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που στείλαμε στην Ουκρανία, να μην επαναληφτεί η ίδια ιστορία για τη χώρα μας.

Κατά τα άλλα ο Χριστός αναστήθηκε για 1989η φορά, για να φέρει ειρήνη και αγάπη σε έναν κόσμο που δεν λέει να αλλάξει ποτέ! Χρόνια πολλά!